Ήπια κέρδη για την Wall Street

Ανοδική είναι η εκκίνηση του Ιουνίου για το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη, το οποίο βαδίζει ανεπηρέαστο από την κρίση στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις και το σκηνικό πολέμου στο εσωτερικό των ΗΠΑ λόγω των διαδηλώσεων για το θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Μαίνεται η κόντρα ΗΠΑ – Πεκίνου για την διαχείριση της πανδημίας, με την Κίνα να εξετάζει το ενδεχόμενο να «παγώσει» τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων αλλά και των παραγγελιών χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ. Οι απειλές για πάγωμα των αμερικανικών εισαγωγών εντείνει τη φημολογία για κατάρρευση της εμπορικής συμφωνίας, προκαλώντας ανησυχία στο επενδυτικό πεδίο για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την ίδια στιγμή μαζικές και ταραχώδεις συνεχίζουν να είναι διαδηλώσεις μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ την περασμένη Δευτέρα κατά τη βίαιη σύλληψη του από αστυνομικούς της Μινεάπολις. Τα επεισόδια έχουν στερήσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους κυβερνήτες, τις δυνάμεις ασφαλείας και την Εθνοφουρά, ο Τραμπ τους είπε ότι «Οι περισσότεροι είστε αδύναμοι. Πρέπει να συλλάβετε κόσμο».

Στα μάκρο της ημέρας, ανέκαμψε μετά από τα χαμηλά 11 ετών η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Μάιο, αποτυπώνοντας τη σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 43,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 41,5 τον Απρίλιο, επίπεδο που ήταν το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2009.

Σε αυτό το πλαίσιο ο βιομηχανικός Dow Jones αυξάνεται κατά 0,40% στις 25.483,90 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,44% στις 3.057,70 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,72% στις 9.558,48 μονάδες.

Ανοδικά έκλεισαν κατά την πρώτη συνεδρίαση του μήνα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στην Ασία.

Ήπια άνοδος για το πετρέλαιο

Στην αγορά εμπορευμάτων, ήπια ανοδικά κινούνται οι δύο τύποι πετρελαίου. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,20% στα 35,56 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ αυξάνεται κατά 1,82% στα 38,53 δολάρια βαρέλι.

Αντίθετα, ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,05% και διαπραγματεύεται στα 1.750,75 δολάρια ανά ουγκιά.

 

Σχετικά Νέα