Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.600,4 μονάδες με -0,24% και τον τζίρο τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 2,3 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί στις 1.445,27 μονάδες με -0,45%, ο FTSE σημειώνει πτώση 0,3% στις 3.912,6 μονάδες, ενώ ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παραμένει πέριξ του αμετάβλητου στις 2.554 μονάδες.
Play Video
Γενικότερα, η Λεωφόρος Αθηνών μπαίνει στο νέο πενθήμερο με τον αέρα του σερί των 8 ανοδικών εβδομάδων που οδήγησαν τον ΓΔ να κατακτήσει ακόμα ένα ορόσημο, των 1.600 μονάδων, την ώρα που το κλίμα διεθνώς παραμένει υποστηρικτικό. Έτσι, παρά τις τάσεις profit taking που διαφαίνονται σήμερα σε πρώτη φάση, σε μία συνεδρίαση που αναμένονται μειωμένοι όγκοι στις αγορές λόγω της αργίας στην Wall Street (για την Ημέρα των Προέδρων) το πλεονέκτημα ευρύτερα παραμένει στο πλευρό των long.
Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, εδώ και αρκετές εβδομάδες ο ΓΔ διατηρεί ανοδική πορεία χωρίς διόρθωση, κάτι που έχει εκπλήξει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους επενδυτές. Ο τζίρος έχει αυξηθεί αισθητά (θετική εξέλιξη για την ΕΧΑΕ) και παράλληλα, η άνοδος διαχέεται σε ολόκληρη την αγορά. Για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, η μεσαία κεφαλαιοποίηση καταγράφει αποδόσεις αντίστοιχες με τους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα φαίνεται να δικαιολογούν απόλυτα αυτή την κίνηση.
Σε τεχνικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά έδειξε σημάδια κόπωσης, ωστόσο η διόρθωση της Δευτέρας έφερε νέα δεδομένα και οδήγησε σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Όσο ο ΓΔ διατηρεί τις 1.542 μονάδες σε κλείσιμο, η τάση παραμένει επιθετικά ανοδική. Στο τεχνικό σκέλος, ο μεσοπρόθεσμος στόχος βρίσκεται στις 1.650 μονάδες, ενώ κρίσιμο σημείο για τον τραπεζικό δείκτη είναι το επίπεδο των 1.435 μονάδων, η διάσπαση του οποίου μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στην αγορά.
Από τεχνική σκοπιά, ο ΓΔ δεν παρουσιάζει σημάδια αντιστροφής, με τον βασικό στόχο να παραμένει στις 1.650 μονάδες. Μια τόσο έντονη ανοδική τάση πρέπει πρώτα να δείξει σημάδια αναστροφής προτού ληφθούν αποφάσεις για μείωση θέσεων. Όπως επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης, οι σπασμωδικές αγοροπωλησίες χωρίς σχέδιο δεν αποτελούν καλή πρακτική, ενώ η πώληση κερδοφόρων μετοχών χωρίς αλλαγή στη βασική τάση προκειμένου να στραφεί κανείς σε υποτιμημένους τίτλους χωρίς ανοδική δυναμική, μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη στρατηγική.
Η εικόνα στο ταμπλό
Πτωτική είναι κατά βάση η τάση στις τράπεζες, με την Εθνινή να επιχειρεί να διαφοροποιηθεί με +0,25% στα 8,43 ευρώ.
Η Eurobank που είδε ένα πακέτο αξίας 1 εκατ. να αλλάζει χέρια στα 2,437 ευρώ, δέχεται πιέσεις με -1,3% στα 2,41 ευρώ, η Πειραιώς υποχωρεί στα 4,64 με -0,6% και η Alpha στα 1,85 με -0,5%.
Να δώσει ώθηση στην αγορά επιχειρεί η Metlen που δείχνει διάθεση να κινηθεί για ένατη συνεδρίαση ανοδικά με +0,65% στα 36,3 ευρώ, με την Jumbo επίσης στο +0,6% και την Λάμδα στο +0,3%.
Πέρα από τις τράπεζες, οι πωλητές εστιάζουν στον ΟΤΕ που υποχωρεί στα 14,8 ευρώ με -1,5%, ενώ η ΔΕΗ δείχνει διορθωτικές διαθέσεις με -0,5% στα 13,7 ευρώ και η Motor Oil στα 22,5 με -0,45%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει βαθύτερα στο πεδίο των ιστορικών υψηλών με +0,7% στα 2,86 ευρώ και η Aktor ενισχύεται κατά 0,55%, ενώ η ΑΒΑΞ και η Intralot είναι ελαφρώς πτωτικές με απώλειες περί του 0,4%.
Από εκεί και πέρα, η Alter Ego σημειώνει κέρδη 0,9% στα 4,53 ευρώ επί συναλλαγών άνω των 180 χιλ. ευρώ από το πρώτο μισάωρο.
Στη συνολική εικόνα του ταμπλό, 53 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 43 πτωτικών.
πηγή capital.gr