Ήπια άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τις έντονες διακυμάνσεις των προηγούμενων ημερών έχει τεθεί σε στάση αναμονής, καθώς απομένουν λίγα 24ωρα από το άνοιγμα της κάλπης των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,61% στις 737,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,47 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.907,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,13% στις 620,37 μονάδες.

Αφού επανήλθε ο Γενικός Δείκτης στα γνώριμα επίπεδα της πρόσφατης συσσώρευσης, σήμερα κάνει μια «στάση» αναμένοντας τις εξελίξεις ενόψει των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής. Και μπορεί οι δεύτερες να έχουν «αποχρωματιστεί» πολιτικά, οι πρώτες είναι ένα μεγάλο τεστ για το τι μπορεί να συμβεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές των επόμενων μηνών.

Παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις, η αγορά περίμενε μια άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όμως δείχνει να μην έχει τη διαφορά που αναμενόταν. Και μπορεί η αγορά να μην υπολόγιζε σε κάποια ριζική αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί την επόμενη τετραετία, ένα «θολό» μήνυμα από τις κάλπες της Κυριακής περιπλέκει τις πολιτικές ισορροπίες.

Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, αυτό που έχει σημασία για την αγορά είναι να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση. Και αυτή χάθηκε από την υπάρχουσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στην τελική προεκλογική ευθεία δεν δίστασε να αφήσει ερωτηματικά για τη δημοσιονομική της συνέπεια. Εάν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται, τότε ουδείς γνωρίζει πως θα χρησιμοποιηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργηθούν την επόμενη τετραετία.

Μάλιστα σε αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες, θα επιβεβαιώσει την αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα όχι μόνο της παρούσας αξιολόγησης αλλά και αυτά που ήδη οδήγησαν στην ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 973 εκατ. ευρώ θα καταγράφεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η έκθεση θα περιλαμβάνει και τον «λογαριασμό» των παροχών για τον οποίο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, με τους θεσμούς συνεχίζουν να βλέπουν δημοσιονομική «τρύπα».

Στο ταμπλό τώρα, το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη στηρίζουν το +1,3% της Coca Cola και της Alpha Bank, το +1,28% του ΑΔΜΗΕ και το +1,15% της Πειραιώς. Θετική είναι και η συμβολή των ήπιων κερδών των Εθνικής, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, βαρίδι είναι το -1,53% της ΔΕΗ, ενώ σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Σαράντης, ΟΛΠ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Jumbo, Φουρλής, Aegean και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα και Cenergy.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα