Ήπια άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Εγκλωβισμένο στο αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, ήταν αυτήν την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν βρήκε σχεδόν σε καμία συνεδρίαση το ρυθμό που αναζητούσε για να κλείσει το κενό της πρόσφατης διόρθωσης, κλείνοντας μάλιστα και το πενθήμερο με μικρές απώλειες και αρκετή αβεβαιότητα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 729,31 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 726,24 (-0,04%) και 733,40 μονάδων (+0,95%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 22,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,57 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,69%, στις 1.898,32 μονάδες, ενώ στο -0,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.079,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 599,20 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,91%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,36%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε οριακή άνοδο 0,04%.

Με την Αγορά να δέχεται την πίεση από την μεταβλητότητα του εξωτερικού, αλλά και τις πρόδρομες ρευστοποιήσεις ενόψει των αναδιαρθρώσεων του MSCI ολοκληρώθηκε πτωτικά η εβδομάδα συνεχίζοντας για πρώτη φορά φέτος την πτωτική τάση της προηγούμενης εβδομάδας, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Ωστόσο το σκηνικό μεταβλητότητας βελτιώθηκε ως προς το μέγεθος των διακυμάνσεων ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ένδειξη ενεργοποίησης ενδιαφέροντος στην γρήγορη πτώση από τα φετινά υψηλά.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών σταδιακά στρέφεται στο αποτέλεσμα των εκλογών με τα σενάρια πλέον να αποτυπώνονται σε εταιρίες και κλάδους που φαίνεται ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο πολιτικό ρίσκο. Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν κυβερνήσεις θα λειτουργήσουν ωστόσο ως μια αξιόπιστη μέτρηση για το που κινείται το εκλογικό σώμα, το οποίο εντός των επόμενων 4 μηνών –το αργότερο- θα κληθεί να εκλέξει κυβέρνηση.

Ευρύτερα οι εκλογές στην Ευρώπη θα περιέχουν αναγνώσεις τάσεων σε ακραία στοιχεία αποκτώντας και ένα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην σύγκλιση των κρατών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα παραπάνω θα τύχουν της προσοχής της επενδυτικής κοινότητας η οποία θα τιμολογήσει ισχυρά το αποτέλεσμα.

Κατά τα λοιπά η παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου της Εθνικής Τράπεζας έδωσε ένα αισιόδοξο τόνο στην Αγορά θέτοντας γραμμή προς γραμμή τους στόχους για την πορεία των μεγεθών της τράπεζας ως το 2022. Το πλάνο στοχεύει σε δείκτες που θα επαναφέρουν την τράπεζα σε μεγέθη κανονικότητας όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (5%) και ισχυρής κερδοφορίας (600 εκατ. ευρώ) από την αναδιάρθρωση κόστους και μείωση των πιστωτικών απομειώσεων. Το πλάνο σαν στόχευση έχει πολλές ομοιότητες με το τριετές πρόγραμμα της Eurobank η οποία θα κινηθεί με την άνεση της γρήγορης μείωσης των NPEs μετά την συγχώνευση της με την Grivalia.

Ο κλάδος φαίνεται να έχει πλέον ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του στο να δώσει κάποια νούμερα για το μέλλον και ενδεχομένως οι εποπτικές αποφάσεις για την συμβατότητα του πλάνου του ΤΧΣ ή της ΤτΕ να επιταχύνουν την δημοσίευση αντίστοιχων πλάνων και από τις άλλες δύο τράπεζες.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό στις 721 μονάδες και εδώ και έξι συνεδριάσεις φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος σε ένα στενό εύρος 20 μονάδων. Η αλληλουχία των μαύρων και λευκών σωμάτων στις συνεδριάσεις της εβδομάδας είναι αξιοσημείωτη υποδεικνύοντας την ισορροπία δυνάμεων που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στα τρέχοντα επίπεδα. Οι 710 μονάδες αποτελούν την επόμενη βραχυπρόθεσμη στήριξη, επίπεδο κατά το οποίο οι ταλαντωτές θα κατέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά φέτος.

Το φρένο, από την άλλη πλευρά, στην ταχύτητα της πτώσης και το σταδιακό μάζεμα των διακυμάνσεων δείχνει περισσότερο μια διάθεση αναμονής η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα. Η συσσώρευση και η ολοκλήρωση της διόρθωσης θα θεωρηθεί περαιωμένη μόνο σε ενδεχόμενο κλείσιμο πάνω από τις 750 μονάδες. Η διόρθωση από τα υψηλά του Απριλίου δεν έχει χαλάσει το ανοδικό κάδρο και οι αγοραστές φαίνονται περισσότερο πρόθυμοι επί του παρόντος να ελέγξουν το βάθος της πτώσης και λιγότερο να κινηθούν επιθετικά κόντρα στην κατεύθυνση και την δυναμική των διεθνών αγορών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, το ΧΑ έλαβε στηρίξεις από τα ανώτερα του 1% κέρδη σε Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, πειραιώς, Coca Cola, Φουρλής και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια ανοδικά έκελισαν και οι Eurobank, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Grivalia, ΟΤΕ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο βαρίδι σήμερα ήταν η διόρθωση της Εθνικής, η οποία στο τέλος περιορίστηκε στο -1,09%, ενώ κάτω του 1% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Aegean, Motor Oil, Alpha Bank και Ελλάκτωρ.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα