Ήπια άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά προσπαθεί να κινηθεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν βρίσκεται υπό την πίεση αρκετών τίτλων του, έχει στρέψει το βλέμμα του στις επιχειρηματικές εξελίξεις αλλά και στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,34% στις 767,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.826,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,16% στις 454,79 μονάδες.

Αν και η αγορά άρχισε δεχόμενη πιέσεις έως -0,62%, το θετικό γύρισμα πολλών τίτλων αλλά και η εκρηκτική άνοδος της Ελλάκτωρ άλλαξαν το πρόσημο, με τον γενικό δείκτη να επιχειρεί ήπια ανοδικά. Εντούτοις το κλίμα φαίνεται εύθραυστο, με την αγορά να προσπαθεί να απορροφήσει και τις πιέσεις σε αρκετούς τίτλους του, αλλά και την έντονη μεταβλητότητα που καταγράφεται.

Πάντως, το ενδιαφέρον για τη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, η οποία τελικά θα διεξαχθεί σήμερα, είναι έντονο, καθώς η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε προ ολίγου τους μετόχους της ότι η εταιρεία INVESCO FINANCE απέσυρε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητούσε την αναβολή της. Οι εξελίξεις στον δεύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας, με τη μετοχή να σημειώνει άλμα 7,45%.

Την ίδια ώρα, το βλέμμα είναι στραμμένο στην έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει λίγο πριν τις 10. Είναι το πρώτο ομόλογο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο για φέτος, με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων καθώς και την βελτίωση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η απόφαση για τη σημερινή έξοδο δεν πάρθηκε ξαφνικά ούτε ήταν “της τελευταίας στιγμής”, αντίθετα ήταν καλά σχεδιασμένη και προγραμματισμένη, παρά τις πολιτικές εξελίξεις την Ιταλία αλλά και τις “συστάσεις” πολλών αναλυτών για έκδοση πιο μακροπρόθεσμου τίτλου από την Ελλάδα.

Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (-0.21 μ.β περίπου), δηλαδή στην περιοχή του 0,89%, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κάτω του 0,80% και ακόμα και στο 0,74% με 0,75%. Επίσης, αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό άντλησης, σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα κινηθεί στα 2,5 – 3 δισ. ευρώ.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, εκτός του Ελλάκτωρ, η Πειραιώς, ο Φουρλής και η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, η ΓΕΚ Τέρνα, η Alpha Bank, η Λάμδα, η Βιοχάλκο, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η Coca Cola.

Στον αντίποδα, Aegean και ΟΛΠ σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 1,21% και 1,28% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Eurobank, Σαράντης, Εθνική, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή ο ΟΠΑΠ και ο ΑΔΜΗΕ.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα