Ήπια άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα μικρό μαξιλάρι ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, χωρίς όμως να κάνει την αποφασιστική κίνηση για να αναιρέσει την πρόσφατη διορθωτική κίνηση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,95% στις 809,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.931,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,64% στις 493,66 μονάδες.

Με τον τζίρο να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα η αγορά δεν μπορεί να κάνει την αποφασιστική κίνηση που απαιτείται για να ανακτήσει τις 820 μονάδες και να αναιρέσει τη διόρθωση των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο, αυτό που δείχνει να επιχειρεί από χτες είναι να κατοχυρώσει την παραμονή του πάνω από τις 800 μονάδες, ώστε να περιορίσει σε επίπεδο τίτλων τα όποια περιθώρια διόρθωσης υπάρχουν.

Η πλάγια κίνηση της αγοράς με εναλλαγές στη βραχυπρόθεσμη πορεία δίνει τη δυνατότητα σε αρκετά χαρτοφυλάκια να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών τους αλλά και να κατευθυνθούν σε πιο ποιοτικούς τίτλους που υπόσχονται πολλά τη νέα χρονιά. Ήταν άλλωστε μια εικόνα που λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενη από τους περισσότερους αναλυτές, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα που “πλήγωσαν” την αγορά το 2020 δεν έχουν εξαλειφθεί.

Όπως επισημαίνεται πάντως από τους περισσότερους εγχώριους αναλυτές δεν αποκλείεται αυτή η εικόνα να συντηρηθεί καθόλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους και σε κάθε περίπτωση για όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού της οικονομίας. Όπως άλλωστε ανέφερε και χτες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κ. Λαγκάρντ, οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης βασίζονται στο σενάριο να παραμείνουν τα τοπικά lockdown μέχρι και τον Μάρτιο. Από εκεί και πέρα, εάν συνεχιστούν τα μέτρα κατά της πανδημίας, τότε οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω.

Με βάση τον παραπάνω “οδηγό”, το πιθανότερο σενάριο είναι η αγορά να συντηρήσει την πλάγια κίνησή της έως τότε, μειώνοντας το βαθμό ρίσκου σε περίπτωση που ο δρόμος για την επιστροφή στην ομαλότητα συναντήσει εμπόδια. Στο θετικό σενάριο, βέβαια, της επιτάχυνσης του εμβολιασμού του πληθυσμού, η αγορά θα λάβει το θετικό σήμα για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει κέρδη 2,36%, με τις Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Σαράντη, Εθνική, Πειραιώς, Λάμδα, Jumbo, Aegean και Eurobank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Φουρλής, Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Titan και ΓΕΚ Τέρνα. Ο Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 0,30%.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα