Ήπια άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά, με χαμηλή όμως συναλλακτική δραστηριότητα, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επανέρχεται από την τετραήμερη ανάπαυλα χωρίς να έχει ρυθμό, ενώ προσπαθεί να “χωνέψει” και την απλή… επιβεβαίωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,37% στις 775,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.007,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,16% στις 648,07 μονάδες.

Η αγορά ανέμενε από τον οίκο S&P να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, κατά την αξιολόγηση της Παρασκευής, 26 Απριλίου. Αντ’ αυτού ο οίκος διατήρησε τη χώρα στην ίδια πιστοληπτική βαθμίδα (Β+), παραμένοντας μία βαθμίδα κάτω από την αξιολόγηση της Fitch, και τρία σκαλοπάτια κάτω από την “επενδυτική βαθμίδα”.

Βέβαια, ο οίκος διατήρησε θετικό το outlook, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εντός των επόμενων 12 μηνών, εάν ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική της ανάκαμψη. Και αυτό θα μπορούσε να προκύψει από στοιχεία που θα επιβεβαίωναν πειστικά την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω περαιτέρω οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ σημαντική θα ήταν και μια μείωση των NPEs του τραπεζικού συστήματος. Ο μετριασμός των δημοσιονομικών κινδύνων που συνδέονται με εκκρεμούσες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει αφετηρία πιθανής αναβάθμισης, σημείωσε η S&P.

Ουσιαστικά ο οίκος επισήμανε τα τρία μεγάλα μέτωπα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή της εποχή, αλλά και εκείνα που της στερούν τις αναβαθμίσεις πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Μια βαθμίδα που θα σήμαινε πολλά τόσο για την οικονομία όσο και για τις τράπεζες, όπως σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ για την έκδοση 7ετούς ομολόγου μέσα στο α’ δεκαπενθήμερο του Μαΐου δεν θα προχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μερικής προεξόφλησης του ΔΝΤ, το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ θα ασχοληθούν αφενός με την “τακτοποίηση” εκκρεμοτήτων που αφορούν ομολογιούχους που έχουν εγκλωβιστεί στα υπόλοιπα των ομολόγων που είχαν ενταχθεί στο PSI το 2012. Και, αφετέρου, με τη σταδιακή απομείωση του βραχυπρόθεσμου χρέους, το οποίο από το 2019 και μετά θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται από το ύψος των 14-15 δισ. ευρώ ετησίως. Το δεύτερο σκέλος της διευθέτησης θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΧΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ, ο Σαράντης, η Πειραιώς, η Grivalia και ο ΟΤΕ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Eurobank, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, οι Alpha Bank, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΛΠ και Τιτάν κινούνται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να ξεπερνά το -0,8%. Χωρίς μεταβολή ο Φουρλής.

 

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα