Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές

Ήπια ανοδικά κινούνται την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους αφενός στις επιπλοκές της διαδικασίας του Brexit, αφετέρου στην διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία ξεκινά εντός της ημέρας.

Τα περισσότερα χρηματιστήρια, αλλά και οι επί μέρους κλάδοι, κινούνται σε θετικό έδαφος.

Με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, οι περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές αναμένουν από τη Fed να πατήσει ακόμη περισσότερο «φρένο» στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της, αποφεύγοντας περαιτέρω αύξηση του βασικού της επιτοκίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να προδιαγράψει ελάχιστες ή και καμία αύξηση επιτοκίων εντός του 2019.

Στο πεδίο της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αβεβαιότητα η οποία κυριαρχεί εκ νέου οδήγησε το βράδυ της Δευτέρας τη βρετανική λίρα σε πτώση έναντι του δολαρίου έως και τα 1,3183 δολάρια. Αιτία ήταν η απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να «κατεβάσει» για τρίτη φορά το τελικό σχέδιο συμφωνίας που πέτυχε με την ΕΕ, μετά την απόρριψη του δύο φορές (τον Ιανουάριο και την προηγούμενη εβδομάδα). Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κάτω σώματος του βρετανικού κοινοβουλίου, η συμφωνία μπορεί να υποβληθεί εκ νέου μόνον εάν περιλαμβάνει «σημαντικές αλλαγές».

Η Μέι έχει μόλις δύο ημέρες για να «περάσει» τη συμφωνία της από το κοινοβούλιο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των 28 ηγετών των κρατών – μελών της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσει μια σύντομη αναβολή του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να υποχρεωθεί σε πολύ πιο μακρά αναβολή, κάτι που θα σημάνει μια μεγάλη παράταση της εκκρεμότητας τόσο για το ΗΒ όσο και για την ΕΕ.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,10%, με τον EuroStoxx 50 να κινείται με οριακή άνοδο 0,03%.

Ο γερμανικός DAX κινείται επίσης οριακά με θετικό πρόσημο 0,03, ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 0,10%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,29%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB «κερδίζει» 0,07%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,15%.

Σχετικά Νέα