

Μικρά κέρδη σημείωσαν την Παρασκευή τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αφομοιώνοντας τη νέα μείωση των επιτοκίων που αποφάσισε η ΕΚΤ και την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο. Οι ευρωαγορές βρέθηκαν υπό κλοιό πιέσεων κατά τη συνεδρίαση στον απόηχο της αντιπαράθεσης που ξέσπασε ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον Έλον Μασκ.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 553,64 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κέρδισε 0,3% στις 8.837,91 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε οριακά στις 24.304,46 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,19% στις 7.804,87 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,55% στις 40.601,94 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,31% στις 14.247,60 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα η UBS βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις ύψους έως $26 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία, βάσει σχεδίου μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού πλαισίου που ανακοίνωσε η ελβετική κυβέρνηση — κλείνοντας μήνες αβεβαιότητας και δίνοντας μεγαλύτερη σαφήνεια στους επενδυτές. Η μεγαλύτερη πίεση προκύπτει από πρόταση που αυξάνει την απαίτηση για κάλυψη των συμμετοχών της UBS σε ξένες θυγατρικές με ίδια κεφάλαια από 60% σε 100%. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέτρο αυτό μόνο θα οδηγήσει σε πρόσθετη κεφαλαιακή ανάγκη ύψους $23 δισ. για τη βασική μονάδα της UBS στην Ελβετία.
Play Video
Παρά τις απαιτήσεις, η μετοχή της UBS κατέγραψε άνοδο 3,8%, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι τα σενάρια ήταν ήδη ενσωματωμένα στις αποτιμήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στα μάκρο της ημέρας, με ρυθμό διπλάσιο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά αναπτύχθηκε η οικονομία της ευρωζώνης στο ξεκίνημα του 2025, καθώς χώρες όπως η Ιρλανδία και η Γερμανία είδαν τις εξαγωγές τους να εκτινάσσονται ενόψει των δασμών Τραμπ.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το περασμένο σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat, έναντι της δεύτερης εκτίμησης που είχε κάνει στα μέσα Μαΐου για ανάπτυξη 0,3%.
Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters περίμεναν μεν μια ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά οριακή μόνο στο 0,4%. Σε μεγάλο βαθμό, η ισχυροί ρυθμοί οφείλονται στην ανάπτυξη – έκπληξη κατά σχεδόν 10% της Ιρλανδίας (9,7%) και της καλύτερης του αναμενόμενου επίδοση της Γερμανίας (0,4% από 0,2%).
Συνολικά, η ανάπτυξη των εξαγωγών της ευρωζώνης (+1,9%) και των επενδύσεων (+1,8%) έδωσαν ισχυρή ώθηση στην οικονομία της περιοχής, ενώ η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε οριακά (0,2%) και η κρατική κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη (0%), με τις εισαγωγές να είναι αυξημένες (1,4%).
Επιπλέον οι γερμανικές εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ υποχώρησε εν αναμονή των δασμών του Λευκού Οίκου.
Ειδικότερα, οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας. Παράλληλα, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,4% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αποσύρει δισεκατομμύρια να διακόψει τα συμβόλαια που έχει συνάψει το αμερικανικό Δημόσιο με εταιρείες του δισεκατομμυριούχου και τις επιδοτήσεις για τις εταιρείες του, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla έσπευσε να δηλώσει ότι ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να είχε κερδίσει τις εκλογές χωρίς αυτόν.
Ο “πόλεμος” μεταξύ τους ξεκίνησε μετά την κριτική που άσκησε ο Μασκ στο φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά και γρήγορα, ακολούθησε κλιμάκωση, οδηγώντας σε μία διαδικτυακή διαμάχη (στο Truth Social για τον Τραμπ και στο X για τον Μασκ) με εξέχοντες επιχειρηματίες, αναλυτές και πολιτικά ονόματα να παίρνουν μάλιστα μέρος στη διαμάχη.
Στο “μέτωπο” του εμπορίου, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζινπίνγκ, δεν απέφερε ουσιαστική πρόοδο, με τον Τραμπ πάντως να κάνει λόγο πάντως για “μία πολύ θετική κατάληξη και για τις δύο χώρες”. Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σύντομα, ενώ παραδέχτηκε ότι η σχέση με την Κίνα είχε “ξεφύγει λίγο από την πορεία της”, αλλά όπως είπε, τώρα “είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση με την Κίνα”.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τα επιτόκια της για 8η διαδοχική φορά, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της Ευρωζώνης και μετά τα στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάιο κάτω και από τον στόχο του 2% της τράπεζας, στο 1,9%.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Martins Kazaks, δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Reuters, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει να μειώνει τα επιτόκια της σε κάθε συνεδρίαση της και να υιοθετήσει στάση αναμονής δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας στο οικονομικό outlook.
Σχετικά Νέα
ΟΔΔΗΧ: Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα δημοπρασιών ομολόγων
Ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ το πρόγραμμα δημοπρασιών ομολόγων για το β’ εξάμηνο του 2025..
JP Morgan, Goldman Sachs: Γιατί “βλέπουν” σύννεφα πάνω από τις ευρωπαϊκές αγορές
Η όρεξη για ρίσκο αναμένεται να περιοριστεί το καλοκαίρι λόγω των δασμών, όπως εκτιμά.
Η Wall Street «επικροτεί» τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ το πετρέλαιο «βυθίζεται»
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τα μηνύματα για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στο μέτωπο.
Επ. Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως στο Ενημερωτικό της Aegean
Την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού της δελτίου της εταιρείας με την επωνυμία “ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ.