Ήπια ανοδική τάση στις ευρωαγορές

Ήπια ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η απόδοση στο 10ετές αναφοράς των ΗΠΑ επέστρεψε πάνω από το επίπεδο του 1,3% την Παρασκευή. Οι αναλυτές αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι μια ισχυρή άνοδος των αποδόσεων διεθνώς θα μπορούσε να πλήξει την χρηματιστηριακή αγορά.

“Οι τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να γίνουν πιο ευάλωτες στην άνοδο των πραγματικών αποδόσεων παγκοσμίως”, προειδοποίησε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel στη συνάντηση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας στις 20 και 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

“Μια πιο σταθερή άνοδος στα πραγματικά επιτόκια θα μπορούσε να μειώσει ραγδαία την σχετική ελκυστικότητα των μετοχών, δημιουργώντας τον κίνδυνο για μια ευρύτερη αναπροσαρμογή [των τιμών]”, ανέφερε.

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα τις τελευταίες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου από εταιρείες-σηματωρούς της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως οι Danone, Hermes, Renault, Allianz και Swiss Re μεταξύ άλλων,

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 413,25 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,3% στις 13.926,40 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 0,1% στις 5.735,50 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,1% στις 6.611,36 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 χάνει 0,1%.

Η επενδυτική προσοχή θα στραφεί αργότερα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τους δείκτες PMI σε Γερμανία, Γαλλία και Ευρωζώνη συνολικά.

Σχετικά Νέα