Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές εν μέσω πληροφοριών για πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες

Ανοδικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις πληροφορίες περί ταχείας προόδου στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,08% στις 377,57 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,28% στις 11.450,52 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 0,12% στις 5.307,60 μονάδες και ο FTSE στο Λονδίνο ενισχύεται 0,67% στις 7.242,49 μονάδες.

Στο μέτωπο του εμπορίου, το Reuters μετέδωσε ότι η Κίνα έχει κάνει προτάσεις “άνευ προηγουμένου” προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, ένα βασικό ζήτημα που η Ουάσινγκτον θεωρεί “αγκάθι” για το διμερές εμπόριο. Αξιωματούχοι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αναμένεται να έχουν νέο γύρο συζητήσεων σήμερα.

Πάντως, οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων, που έχουν προκαλέσει ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων, δηλαδή η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κάτω από το επίπεδο της απόδοσης του τρίμηνου T-Bill, θεωρείται πως μπορεί να αποτελεί ένδειξη για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς έπεσε την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017, οδηγώντας σε απώλειες στη Wall Street, κάτι που μετάφερθηκε και στις ασιατικές αγορές.

Την ίδια ώρα, η μοίρα του Brexit φαίνεται πιο αβέβαιη από ποτέ, αφότου οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που είχαν τεθεί σε ενδεικτική ψηφοφορία, προκειμένου να διερευνηθεί ποια από όλες τις λύσεις θα μπορούσε να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί αν η πρότασή της, που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε., αλλά έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, ψηφιστεί τελικά από τη Βουλή. Ωστόσο, αυτή της η κίνηση δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει κάποιους υποστηρικτές του “σκληρού” Brexit ούτε το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 4,3% αυξήθηκε τον Φεβρουάριο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη, από 3,8% τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο μέσος όρος του δείκτη για τους τρεις μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 4,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά ενισχύθηκε στο 3,3% από 3,2% τον Ιανουάριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκε στο 3,7% τον Φεβρουάριο από 3,4% τον Ιανουάριο.

Σχετικά Νέα