ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο λέει «ναι» στην εκτέλεση γυναίκας που καταδικάστηκε για φρικτό έγκλημα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση άλλου δικαστηρίου, που είχε αναβάλει την εκτέλεση της Λάιζα Μοντγκόμερι, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη εκτέλεση γυναίκας από ομοσπονδιακές αρχές εδώ και 70 χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Μοντγκόμερι θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα εκτελεστεί με ομοσπονδιακή εντολή από το 1953.

Οι συνήγοροί της υποστηρίζουν πως η 52χρονη αντιμετωπίζει εγκεφαλική βλάβη και είναι ψυχικά ασθενής, ζητώντας να μην εκτελεστεί.

Η εκτέλεσή της είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της Τρίτης, με θανατηφόρα ένεση, στη φυλακή Τερ Οτ όπου κρατείται, στην Ιντιάνα.

«Παράνομη, μοχθηρή και περιττή άσκηση αυταρχικής εξουσίας» χαρακτήρισαν την εκτέλεση οι δικηγόροι της Μοντγκόμερι. «Κανείς δεν μπορεί αξιόπιστα να αμφισβητήσει την επιδεινούμενη ψυχική νόσο της, η οποία διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά από τους γιατρούς της φυλακής».

Η Μοντγκόμερι καταδικάστηκε το 2007 για την απαγωγή και τον στραγγαλισμό της τότε 8 μηνών εγκύου Bobbie Jo Stinnett, μέσα από την κοιλιά της οποίας αφαίρεσε το μωρό. Το παιδί επέζησε.

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι συγγενείς της Stinnett ταξίδεψαν στην Ιντιάνα για να παρακολουθήσουν την εκτέλεση της Μοντγκόμερι.

Σχετικά Νέα