ΗΠΑ: Τα επόμενα βήματα έως την αποστολή του πακέτου βοηθείας των 61 δισ. στην Ουκρανία

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα πακέτο νομοσχεδίων χορήγησης βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, μετά από μήνες έπειτα από μήνες διαφωνιών και αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των αντιπάλων του.

Χρήματα που θα καταβληθούν στην Ουκρανία
Το νομοσχέδιο προβλέπει 60,84 δισ. δολάρια για την Ουκρανία. Αυτό το ποσό αλλάζει τα δεδομένα του πολέμου. Συγκεκριμένα:

23 δισ. δολάρια θα διανεμηθούν για την αναπλήρωση όπλων, αποθεμάτων και εγκαταστάσεων των ΗΠΑ.
14 δισ. δολάρια σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης υπό την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Περισσότερα από 13 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτήσουν τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, θα ενισχύσουν τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού και θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία πληροφοριών μεταξύ Κιέβυ και Ουάσιγκτον.
9 δισ. δολάρια θα δοθούν σε εξοπλισμό μη στρατιωτικό και σε μισθούς.
Τα επόμενα βήματα
Ο δρόμος για την επικύρωση της βοήθειας είναι ανοιχτός. Το πακέτο πάει στη Γερουσία, η οποία την Τρίτη 23/4 καλείται να ψηφίσει αν θα περάσει, κάτι που αναμένεται να γίνει. Εφ’ όσον συμβεί αυτό, τότε ο Μπάιντεν θα υπογράψει μέσα στα επόμενα 24ωρα και θα επικυρωθεί κι επίσημα η απόφαση. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος «θέλω γρήγορα το πακέτο στο γραφείο μου για να το υπογράψω και να στείλουμε εξοπλισμό και όπλα στην Ουκρανία επειγόντως».

Το Πεντάγωνο με το που υπογράψει ο Μπάιντεν, θα χρειαστεί μερικά 24ωρα για να στείλει το πακέτο βοήθειας, όσον αφορά τον οπλισμό και τον εξοπλισμό, στην Ουκρανία. Έχει δίκτυο αποθηκών τόσο εντός συνόρων όσο και στην Ευρώπη, τα οποία κρατούν υλικό αποκλειστικά για την Ουκρανία, τονίζει στην ανάλυσή του ο Guardian.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ θα στείλουν «σχεδόν αμέσως» τον οπλισμό στους Ουκρανούς.

Το Πεντάγωνο είχε προετοιμαστεί ήδη για την αποστολή και απλά περίμενε την απόφαση της Βουλής. Από τη στιγμή που ξεπεράστηκε το τελευταίο εμπόδιο, περιμένουν μόνο την υπογραφή του Μπάιντεν για να προχωρήσουν. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν δώσει 44 δισ. σε εξοπλισμό στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου.

Μείωση αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται, οι ΗΠΑ άρχισαν να στέλνουν όλο και μεγαλύτερα, πιο ισχυρά και ακριβά συστήματα στο μέτωπο του πολέμου. Περιελάμβαναν ολόκληρα συστήματα αεράμυνας, τεθωρακισμένα οχήματα, εξελιγμένους πυραύλους — ακόμη και άρματα μάχης Abrams .

Η αντικατάσταση αυτών των συστημάτων κοστίζει περισσότερο με αποτέλεσμα ο στρατός να αυξήσει το χρέος του. Επιπλέον, ο στρατός σε ορισμένες περιπτώσεις επέλεξε να αντικαταστήσει παλαιότερα συστήματα που αποστέλλονται στην Ουκρανία με ακριβότερα, υψηλότερης τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, η ηγεσία του στρατού ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι χωρίς την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ξένη βοήθεια, θα τελειώσουν τα χρήματα και θα πρέπει να μετακινηθούν κεφάλαια από άλλους λογαριασμούς.

Η Γραμματέας Στρατού Christine Wormuth και ο στρατηγός Randy George, αρχηγός του επιτελείου του Στρατού, δήλωσαν ότι το τμήμα δεν θα είχε αρκετά χρήματα για να φέρει πίσω στις ΗΠΑ στρατεύματα που υπηρετούν στην Ευρώπη ή να εκπαιδεύσει μονάδες στις ΗΠΑ

Στρατιωτικές αποθήκες στις ΗΠΑ
Ο στρατός διαθέτει τεράστιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων στις ΗΠΑ για εκατομμύρια βλήματα πυρομαχικών όλων των μεγεθών, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου.

Για παράδειγμα, το εργοστάσιο πυρομαχικών του στρατού McAlester στην Οκλαχόμα εκτείνεται σε 45.000 στρέμματα που συνδέονται σιδηροδρομικώς και έχει την ικανότητα να μεταφέρει με εντολή του Προέδρου έως και 435 εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά 15 τόνων.

Η εγκατάσταση είναι επίσης ένας σημαντικός χώρος αποθήκευσης για ένα από πυρομαχικά που χρησιμοποιείται ευρέως στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας, φυσίγγια οβίδας 155 mm.

Αποθέματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν ορισμένα πυρομαχικά «σχεδόν αμέσως» στην Ουκρανία, επειδή υπάρχουν αποθήκες στην Ευρώπη.

Μεταξύ των όπλων που θα μπορούσαν να πάνε πολύ γρήγορα είναι τα βλήματα των 155 mm και άλλος εξοπλισμός πυροβολικού, μαζί με μερικά πυρομαχικά αεράμυνας.

Μια σειρά από τοποθεσίες σε όλη τη Γερμανία, την Πολωνία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη βοηθούν επίσης την Ουκρανία να διατηρεί συστήματα που αποστέλλονται στο μέτωπο. Για παράδειγμα, η Γερμανία δημιούργησε έναν κόμβο συντήρησης για τον στόλο αρμάτων μάχης Leopard 2 του Κιέβου στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Οι κοντινοί κόμβοι συντήρησης επιταχύνουν τον χρόνο διεκπεραίωσης για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στα δυτικά συστήματα.

Η ευγνωμοσύνη Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την έγκριση του νομοσχεδίου. «Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, και στα δύο κόμματα, και προσωπικά στον πρόεδρο Μάικ Τζόνσον για την απόφαση που διατηρεί την ιστορία στο σωστό δρόμο», έγραψε στο Χ.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί ακόμη από την αμερικανική Γερουσία, «θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα».

 

 

πηγές   Reuters, Aljazeera

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα