ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η έρευνα Μάλερ, πολλαπλές ενδείξεις για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του ’16

Ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ που διερευνά την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 φέρεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της έρευνάς του, σχολιάζει το «Politico.”

Αρκετοί από τους συνεργάτες και τους συμβούλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνουν τον ισχυρισμό αυτό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, χωρίς να μπορούν να το αποδείξουν ικανοποιητικά.

Ωστόσο, οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι η έρευνα του Μάλερ πλησιάζει στο τέλος της.

Αρκετοί ήταν αυτοί που παρατήρησαν τον αυξημένο φόρτο εργασίας του Μάλερ κατά την προηγούμενη εβδομάδα, συμπεραίνοντας πολλαπλώς ότι η έρευνά του πλησιάζει στο τέλος της, με την κατάθεση της τελικής αναφοράς των ευρημάτων της, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Την περασμένη Τετάρτη, ένας δικαστής γνωστοποίησε την απόφασή του για την επιβολή και της δεύτερη ποινής στον Πολ Μάναφορτ. Η εξέλιξη αυτή τερμάτισε το κεφάλαιο της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ανακριτή. Ο Μάναφορτ θα παραμείνει φυλακισμένος μέχρι το τέλος του 2024 στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ δεν προχωρήσει στην απονομή χάριτος για τον πρώην συνεργάτη του.

Της εξέλιξης αυτής είχε προηγηθεί την Τρίτη δήλωση των δικηγόρων του Μάλερ σε ομοσπονδιακό δικαστή, σύμφωνα με την οποία ο Μάικλ Φλιν έχει δώσει στις αρχές όσες πληροφορίες μπορούσε να δώσει. Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατά τον πρώτο μήνα άσκησης της προεδρίας του Τραμπ συνεργάζεται με τις ομοσπονδιακές αρχές από τον Δεκέμβριο του 2017, οπότε και παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο FBI.

Παράλληλα, έχει αρχίσει η αποχώρηση στελεχών από το γραφείο του Μάλερ. Το FBI επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο πράκτορας που είχε αποσπαστεί στο γραφείο του ειδικού ανακριτή για να χειρίζεται θέματα της έρευνας για την Ρωσία εγκαταλείπει το γραφείο του Μάλερ για να τοποθετηθεί υπεύθυνος του γραφείου του FBI στο Ρίτσμοντ.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του γραφείου του Μάλερ προχώρησε σε μία ασυνήθιστη δήλωση, επιβεβαιώνοντας ότι ένας από τους εισαγγελείς του γραφείου, ο Άντριου Γουέισμαν, προγραμματίζει να ολοκληρώσει την συνεργασία του (στο άμεσο μέλλον).

«Οι ενδείξεις που βλέπω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η έρευνα ολοκληρώνεται,” δήλωσε ο Πάτρικ Κότερ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που έχει συνεργαστεί με τον Γουέισμαν σε υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος. «[Βρισκόμαστε] πιθανώς μερικές εβδομάδες ή περίπου ένα μήνα ή ίσως λίγο περισσότερο, πριν από την κατάρτιση της τελικής αναφοράς, αλλά είναι σίγουρο ότι ένα σχεδόν ολοκληρωμένο προσχέδιο της αναφοράς αυτής κυκλοφορεί στο εσωτερικό του γραφείου του Μάλερ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Κότερ εξέφρασε επίσης την έκπληξή του στην περίπτωση αποχώρησης του Γουέισμαν χωρίς ο ίδιος να έχει διαβάσει μία αναφορά για τα ευρήματα της έρευνας του Μάλερ, ώστε η αποχώρησή του να αποτελεί μία ζωηρή ένδειξη ότι η συγγραφή της αναφοράς του ειδικού ανακριτή έχει σχεδόν τελειώσει, πριν από την παράδοσή της στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Οι γνώσεις, η εμπειρία και η γενικότερη κατάρτιση που έχει [ο Γουέισμαν] καθιστούν αδιανόητο να μην χρησιμοποιηθεί από τον Μάλερ ως ο βασικός συγγραφέας της αναφοράς. Δεν πιστεύω επίσης, ότι ο ίδιος θα έφευγε αν περίμενε ότι θα υπάρξουν νέα κανάλια εισροής πληροφοριών, αλλά και σημαντικές αλλαγές,” πρόσθεσε ο Κότερ.

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Μάλερ, όσο και οι προϊστάμενοί του στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προχωρούν σε επίσημες δηλώσεις για την ολοκλήρωση της έρευνάς του, το Κογκρέσο προετοιμάζεται για τη δημοσιοποίησή της. Η Βουλή των Αντιπροσώπων με την καθολική έγκριση μιας απόφασης (420-0) κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση του συνόλου της αναφοράς του Μάλερ.

Ακόμη και στην περίπτωση που η έρευνα του Μάλερ δεν έχει πλήρως ολοκληρωθεί, η άσκηση ποινικών διώξεων είναι ενδεχόμενο να συνεχιστεί για μήνες.

Την περασμένη Πέμπτη, μία ομοσπονδιακή δικαστής προσδιόρισε την 5η Νοεμβρίου ως την εναρκτήρια ημέρα της δίκης του πρώην πολιτικού συμβούλου του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν. Ο ίδιος διώκεται για ψευδορκία στο Κογκρέσο, σχετικά με τις προσπάθειές του να επικοινωνήσει με τα WikiLeaks στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Στην διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφηκαν οι ακόλουθες εξελίξεις αναφορικά με κεντρικά πρόσωπα στην έρευνα του Μάλερ:

Πολ Μάναφορτ: Ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έμαθε ότι θα παραμείνει στην φυλακή για περίπου 7,5 χρόνια, μετά την ανακοίνωση την περασμένη Τετάρτη από την ομοσπονδιακή δικαστή Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον του τελικού μέρους της ποινής του, για μία σειρά κατηγοριών που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, αλλά και την παρεμπόδιση της έρευνας της δικαιοσύνης. Ο Μάναφορτ είχε παραδεχτεί την ενοχή του για ψευδορκία το περασμένο φθινόπωρο.

Ρότζερ Στόουν: Ο έμπιστος συνεργάτης του Τραμπ αναμένεται ότι θα δικαστεί στις αρχές Νοεμβρίου για την προσπάθειά του να παραπλανήσει το Κογκρέσο, αναφορικά με τις επικοινωνίες που είχε με τα WikiLeaks το 2016, όταν δημοσιοποιήθηκαν χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία είχαν υποκλαπεί από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και από τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας της (τότε) προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Η ημερομηνία της δίκης του Στόουν δηλώνει ότι οι ένορκοι θα αρχίσουν να ακούνε λεπτομέρειες για την υπόθεσή του, έναν χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2020.

Μάικλ Φλιν: Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εξακολουθεί να τηρεί την συμβουλή του δικαστή Έμετ Σάλιβαν, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο τον παρότρυνε να περιμένει προκειμένου να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της συνεργασίας του με τις αρχές, πριν συμφωνήσει για την ανακοίνωση της ποινής του.

Ρικ Γκέιτς: Ο πρώην αντιπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ συνεργάζεται ακόμη με τις ομοσπονδιακές αρχές «σε αρκετές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη”, ενώ δεν είναι έτοιμος για την ανακοίνωση της ποινής του.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αμέσως μετά την απόλυση από τον πρόεδρο Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (Μάιος 2017).

Η έρευνα έχει ως αντικείμενα διερεύνησης το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, μέσω της απόλυσης του Κόμεϊ που διερευνούσε τις επικοινωνίες του Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, την περίοδο της μετάβασης της προεδρικής εξουσίας στον Τραμπ.

Ο Μάλερ επέκτεινε το πλαίσιο της έρευνας και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των (πρώην) συνεργατών του προέδρου Τραμπ με την Ρωσία, εξέλιξη που οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών και την καταδίκη του Μάναφορτ.

Ο ειδικός ανακριτής πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα για την διεύρυνση της έρευνας, αλλά και την συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των κατηγοριών, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα επί τη βάσει της απαγγελίας κατηγοριών και υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την δημοσιοποίηση της αναφοράς του, ώστε να ενισχύσουν το πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση Τραμπ, όσο και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου.

Από την άλλη μεριά, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Νταγκ Τζόουνς, πρώην εισαγγελέας δήλωσε ότι αμφιβάλλει ότι -η εδώ και καιρό αναμενόμενη αναφορά του γραφείου του Μάλερ- θα είναι η «πραγματική βόμβα” που αρκετοί από τους επικριτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περιμένουν, όπως μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το ABC News.

Από την άλλη μεριά, κατά την άποψη του ίδιου γερουσιαστή είναι αμφίβολο ότι η αναφορά θα συμπεριλάβει «πληροφορίες που θα απαλλάσσουν πολλούς ανθρώπους, όπως θα προτιμούσαν κι ελπίζουν οι υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα