ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι θα αψηφήσουν το βέτο Τραμπ για τον προϋπολογισμό στο Πεντάγωνο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και ορισμένοι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί άφησαν να εννοηθεί ότι θα αψηφήσουν την απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να θέσει βέτο στο νομοσχέδιο για τον ετήσιο προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Ο Τραμπ απειλεί να θέσει βέτο στο νομοσχέδιο εάν ταυτόχρονα δεν καταργηθεί ένας ομοσπονδιακός νόμος που προστατεύει τις τεχνολογικές εταιρείες, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.

«Πρώτ’ απ’ όλα, το (Παράρτημα) 230 δεν έχει καμία σχέση με τον στρατό. Και συμφωνώ με τα συναισθήματα του Τραμπ. Πρέπει να καταργήσουμε το 230, όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν είναι μέρος αυτού του νομοσχεδίου», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ίνχοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τι είναι το «Παράρτημα 230» που ενοχλεί τον Τραμπ
Την Τρίτη, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ είπε ότι θα ασκήσει βέτο στον ετήσιο Νόμο Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA), ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν δεν περιληφθεί ένα άρθρο που να καταργεί τον ομοσπονδιακό νόμο ο οποίος είναι γνωστός ως «Παράρτημα 230» και προστατεύει εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter.

Ο NDAA εγκρίνεται αδιαλείπτως κάθε χρόνο από το 1961, κάτι σπάνιο για μεγάλο νομοσχέδιο, καθώς θεωρείται απολύτως αναγκαίος αφού διέπει τα πάντα στο Πεντάγωνο: από τις αυξήσεις στους μισθούς των στρατιωτών μέχρι το πόσα αεροσκάφη θα αγοραστούν για να ανταγωνιστούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία και την Κίνα. Καθώς το Κογκρέσο θα συνεδριάζει μόνο μέχρι τα τέλη του έτους, εξαντλείται ο χρόνος ώστε οι γερουσιαστές να οριστικοποιήσουν το νομοσχέδιο για να μην διακοπεί αυτή η «επιτυχής έγκριση» μετά από 59 ολόκληρα χρόνια.

Το Παράρτημα 230 του Νόμου περί Ευπρέπειας στις Επικοινωνίες (Communications Decency Act) προστατεύει τις τεχνολογικές εταιρείες από τις τυχόν ευθύνες που θα μπορούσαν να τους αποδοθούν λόγω του περιεχομένου που αναρτούν οι χρήστες τους. Ο Τραμπ και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να τον καταργήσουν, κατηγορώντας τις ιντερνετικές πλατφόρμες ότι καταπνίγουν τις συντηρητικές φωνές. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ανταμ Κίνζιγκερ έγραψε στο Twitter ότι να ο Τραμπ φτάσει στο σημείο να θέσει βέτο, εκείνος θα ψηφίσει να το παρακάμψει το Κογκρέσο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι είπε νωρίτερα ότι ο Τραμπ σοβαρολογεί σε ό,τι αφορά το βέτο. «Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει τη σημασία που αποδίδει στο 230», ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σχετικά Νέα