

Η ουδέτερη Ελβετία στο ΝΑΤΟ; Το ολίσθημα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν γλωσσικό και όχι διπλωματικό, όταν αναφέρθηκε σε ένα απίθανο σενάριο, δηλαδή την ένταξη της Ελβετίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν πριν από την ιστορική διεύρυνση της Συμμαχίας, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ένα από αυτά τα βήματα ήταν η επίσκεψη του Φινλανδού προέδρου Σαούλι Νιινίστο στον Λευκό Οίκο.
Ενώ βρίσκονταν στο Οβάλ Γραφείο, ο Φινλανδός πρόεδρος “πρότεινε να τηλεφωνήσουμε στην ηγέτιδα της Ελβετίας”, θυμήθηκε ο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατάλαβε αμέσως το λάθος που έκανε και αυτοσαρκάστηκε: “Της Ελβετίας… Ω Θεέ μου… Πραγματικά λαχταρώ πολύ τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ” και, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που γελούσαν, διευκρίνισε το αυτονόητο, ότι μιλούσε για τη “Σουηδία”.
Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, που ιστορικά ήταν ουδέτερες στρατιωτικά, συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Ελβετίας ωστόσο, μιας χώρας που έχει γίνει συνώνυμη της ουδετερότητας, θα αποτελούσε σενάριο διπλωματικής επιστημονικής φαντασίας, μολονότι η χώρα πρόσφατα υιοθέτησε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ξεκινά τις απολύσεις εργαζομένων στο γραφείο περιβαλλοντικής δικαιοσύνης
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency- EPA) έστειλε ειδοποιήσεις λύσης συμβάσεων εργασίας.
Πρόωρες βουλευτικές εκλογές σκέφτεται να κηρύξει ο Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν διερευνά την πιθανότητα διάλυσης του κοινοβουλίου και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το.
Συναγερμός στη Ρωσία μετά από ισχυρή έκρηξη ανατολικά της Μόσχας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή Βλαντίμιρ της Ρωσίας, ανατολικά της Μόσχας, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε, ανέφερε το.
Λαγκάρντ: Ελπίζω ο Τραμπ να μην απομακρύνει τον Πάουελ
Η Ευρώπη δεν έχει αδικήσει τις ΗΠΑ στο εμπόριο, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος.