ΗΠΑ – Merck: Υπέβαλε αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το φάρμακό της κατά του κορωνοϊού

Η Merck ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για το αντιικό χάπι της, ονόματι molnupiravir, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

Σημειώνεται πως νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το αντιικό της χάπι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50%, σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τελευταίας φάσης, με τα ευρήματα να παρέχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι η ιατρική κοινότητα θα αποκτήσει ένα νέο όπλο στη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

Η Merck σχεδιάζει επίσης να υποβάλει αιτήσεις και στις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών ή μπλοκ ανά τον πλανήτη.

“Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα”, είχε δηλώσει ο CEO της Merck, Rob Davis, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. “Δεν χρειάζεται να πας στο νοσοκομείο, δεν χρειάζεται καν να πας στο εμβολιαστικό κέντρο. Είναι ένα χάπι που μπορείς να το λάβεις στο σπίτι σου”.

Το Molnupiravir αφορά τους μη νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 που παρουσιάζουν συμπτώματα έως και πέντε ημέρες και αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Η κλινική δοκιμή επρόκειτο να “κλείσει” τον Νοέμβριο, ωστόσο η απόφαση να λήξει νωρίτερα ελήφθη σε συνεννόηση με ανεξάρτητη επιτροπή, αλλά και με τον FDA.

Εάν εγκριθεί, το molnupiravir θα μπορούσε να καταστεί ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της Covid-19, αναστέλλοντας σε σημαντικό βαθμό το κύμα νοσηλειών που πιέζει τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο.

Σε σύνολο 775 συμμετεχόντων στην έρευνα, μόνον το 7% των ασθενών με Covid-19 που έλαβαν το molnupiravir κατέληξαν να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν, έναντι 14% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Κανείς από την ομάδα όσων έλαβαν το φάρμακο δεν έχασε τη ζωή του, ενώ οκτώ από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου κατέληξαν.

Η Merck αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του 2021 έχει τη δυνατότητα να παράγει 10 εκατ. δόσεις του φαρμάκου, το οποίο, με βάση τα στοιχεία, αντιμετωπίζει σε σημαντικό βαθμό πολλές από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, μεταξύ αυτών και την Δέλτα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα