ΗΠΑ – Κίνα: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι υπουργοί Άμυνας κατά τη συνάντησή τους στην Καμπότζη

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, και της Κίνας, Γουέι Φένγκε, είχαν σήμερα επαφές στην Καμπότζη, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η συνάντηση των ΥΕΘΑ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας ήταν η δεύτερη που λαμβάνει χώρα μέσα στο 2022 (η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη), ενώ μόλις πριν από λίγα 24ωρα είχε προηγηθεί και η συνάντηση των ηγετών Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ με φόντο τη Σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συζήτησε σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό του την ανάγκη βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων σε περιόδους κρίσης. Ο Όστιν φέρεται να μετέφερε, επίσης, στον υπουργό Άμυνας της Κίνας την ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για τις ολοένα πιο επικίνδυνες κινήσεις των κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών που «επιτείνουν τον κίνδυνο ατυχήματος» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της κινεζικής πλευράς, ο Κινέζος ΥΕΘΑ είπε στον Όστιν ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να σεβαστούν τα ζωτικά συμφέροντα της Κίνας» και ότι «η ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ βαρύνει τις ΗΠΑ και όχι την Κίνα». Αναφερόμενος στο θέμα της Ταϊβάν, ο Γουέι Φένγκε φέρεται να είπε ότι αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Πεκίνο ενώ επανέλαβε ότι «η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα».

 

 

πηγές   DefenseOne, Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα