ΗΠΑ για S-400: Το πάρτι για την Τουρκία τελείωσε

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις, μέλος των Ρεπουμπλικανών και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι «είναι ώρα η Τουρκία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την αγορά αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία» και ότι θα πιέσει για την επιβολή κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, ο γερουσιαστής της πολιτείας του Αϊντάχο σχεδιάζει να προωθήσει νομοσχέδιο διπλωματικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα και θα πιέσει τον ηγέτη πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιστ Μακ Κόνελ να το φέρει προς ψήφιση.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής ανέφερε το CNN πως είχε δώσει χρόνο στην κυβέρηνση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συνάψει συμφωνία με την Άγκυρα σχετικά με τα συστήματα S-400, την οποία, ωστόσο, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν «ευάλωτη στη ρωσική υποκρισία».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδειξε σημάδια προθυμίας να συμβιβαστεί και η Τουρκία αψήφησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, ενεργοποιώντας τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας για να τα δοκιμάσει, ενδεχομένως με στόχο μαχητικά αεροσκάφη F-16 στον εναέριο χώρο της Άγκυρας. Αυτό εξόργισε τον Ρις, που επισήμανε πως «η Τουρκία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις» παρά τις προσπάθειες του Τραμπ να υπερασπιστεί τον Τούρκο ομόλογό του. «Πραγματοποίησαν κάποιες δοκιμές, οι οποίες επηρέασαν τις αμυντικές μας ικανότητες», δήλωσε ο Ρις και συνέχισε «Το πάρτι τελείωσε».

Το νομοσχέδιο των 67 σελίδων για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έχει εξασφαλίσει στήριξη από την επιτροπή του Ρις και ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενεντέζ, πιέζει με τη σειρά του ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Οι κυρώσεις αναμένεται να επεκταθούν πέρα ​​από το ζήτημα του S-400 και θα αφορούν και στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Περιλαμβάνουν στοχοθετημένες κυρώσεις και περιορισμούς στους Τούρκους αξιωματούχους, σε ινστιτούτα και στις πωλήσεις όπλων που συνδέονται με τις επιχειρήσεις στη Συρία και τη συνεχιζόμενη χρήση των S-400. Θα περιλάμβανουν επίσης τμήματα που σχεδιάστηκαν για την υποστήριξη των Κούρδων μέσω της προσφυγικής και μεταναστευτικής διαδικασίας και θα απαιτούν έρευνα και έκθεση για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία.

Ο Ρις ανέφερε στο CNN πως ο λογαριασμός των κυρώσεων θα εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία.

 

Σχετικά Νέα