ΗΠΑ: Eξάμηνη αναβολή στους δασμούς για τα αυτοκίνητα

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως ότι αναβάλλει για έξι μήνες τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, καθώς βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία, προσβλέποντας σε εμπορικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ κατηύθυνε τον Αμερικανό εκπρόσωπο σε θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, να επιδιώξει συμφωνίες που θα ανταποκρίνονται στις ανησυχίες για απειλές στην εθνική ασφάλεια από τις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Η αναβολή της απόφασης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Τραμπ να επιλέξει να προχωρήσει με την επιβολή δασμών στη διάρκεια των συνομιλιών, προειδοποιούν αναλυτές.

«Η στρατιωτική και αμυντική υπεροχή των ΗΠΑ εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας μας και την έρευνα και ανάπτυξη που παρέχει ο κλάδος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σάρα Χάκαμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Η Ουάσιγκτον είχε περιθώρια έως το Σάββατο να αποφασίσει εάν θα επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα. Τους προηγούμενους μήνες, το υπουργείο Εμπορίου είχε επικαλεσθεί λόγους εθνικής ασφαλείας για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών.

Η αναβολή προσφέρει ανακούφιση στις ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων και ειδικά στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η απόφαση ανακοινώνεται εν μέσω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές.

Σχετικά Νέα