ΗΠΑ: Έτοιμος για όλα ο Μπάιντεν – Θα απαγορεύσει το TikTok αν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες δεν πουλήσουν τις μετοχές τους

Επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι η κινεζική μητρική εταιρία του TikTok να αποεπενδύσει από τη δημοφιλή πλατφόρμα, αλλιώς θα απαγορεύσει την χρήση της στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) ζήτησε πρόσφατα την εκποίηση της εταιρίας. Παράλληλα εκπρόσωπος της TikTok επιβεβαίωσε αυτό τον ισχυρισμό.

 

Σύμφωνα με το CBS News, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μέρος του οποίου είναι η CFIUS, αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως επίσης ο Λευκός Οίκος και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

«Εάν η προστασία της εθνικής ασφάλειας είναι ο στόχος, η αποεπένδυση δεν λύνει το πρόβλημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της TikTok, Maureen Shanahan στο CBS News. «Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια είναι με τη διαφανή, αμερικανική προστασία των δεδομένων και των συστημάτων των αμερικανικών χρηστών, με ισχυρή παρακολούθηση, έλεγχο και επαλήθευση από τρίτους, την οποία ήδη εφαρμόζουμε», πρόσθεσε η Shanahan.

 

Ένας εκπρόσωπος της TikTok δήλωσε επίσης ότι δεν ήταν ακριβώς σαφές πώς θα έμοιαζε στην πραγματικότητα η αποεπένδυση, και ότι συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν δεν δόθηκαν στην εταιρία. Δεν ήταν σαφές αν δόθηκε στην εταιρία κάποιου είδους προθεσμία.

Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για σύγχρονο «Δούρειο ίππο»

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην ByteDance με έδρα το Πεκίνο, έχει ήδη απαγορευτεί σε ομοσπονδιακές κυβερνητικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών συσκευών, και περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή και σε κρατικές κυβερνητικές συσκευές. Υπάρχει αυξανόμενη διακομματική υποστήριξη για μια πλήρη πανεθνική απαγόρευση λόγω πιθανών ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

«Το TikTok είναι ένας σύγχρονος “Δούρειος ίππος” του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση και την εκμετάλλευση των προσωπικών πληροφοριών των Αμερικανών», δήλωσε τον Φεβρουάριο ο αντιπρόσωπος Μάικλ Μακόλ από το Τέξας, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Είναι ένα μπαλόνι κατασκοπείας στο τηλέφωνό σας».

 

Σε επιστολή του προς τους διευθύνοντες συμβούλους της Apple και της Google, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μάικλ Μπένετ από το Κολοράντο, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, έγραψε τον Φεβρουάριο: «Σε αντίθεση με τις περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok δημιουργεί μοναδική ανησυχία επειδή η κινεζική νομοθεσία υποχρεώνει την ByteDance, τη μητρική εταιρία της με έδρα το Πεκίνο, να “υποστηρίζει, να βοηθά και να συνεργάζεται με τις εργασίες των κρατικών μυστικών υπηρεσιών”».

Όπως έχει αναφέρει το CBS News, η TikTok, όπως και πολλές άλλες εταιρίες τεχνολογίας, παρακολουθεί τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου, των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των επαφών και των δικτύων WiFi.

«Έχουμε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε πέρυσι ο διευθυντής του FBI Christopher Wray. «Περιλαμβάνουν την πιθανότητα ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να ελέγξει τη συλλογή δεδομένων σε εκατομμύρια χρήστες».

Για «υπερβολική ανησυχία» κάνουν κορυφαία στελέχη του TikTok

Ο Μάικλ Μπέκερμαν, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της εταιρίας TikTok για την Αμερική, δήλωσε στο CBS News τον Δεκέμβριο ότι η ανησυχία είναι υπερβολική και «κάνει καλή πολιτική». Είπε ότι το TikTok συλλέγει λιγότερα δεδομένα από άλλες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και εργάζεται για τη μεταφορά των δεδομένων των χρηστών σε διακομιστές στις ΗΠΑ, εκτός της εμβέλειας της Κίνας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok Shou Zi Chew πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων αργότερα τον Μάρτιο και αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρές ερωτήσεις σχετικά με τις διαδικασίες συλλογής και κοινής χρήσης δεδομένων της εταιρίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα