

Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε χθες πως θα επιτρέψει σε ρωσικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρίες να συνεχίσουν τις εργασίες τους στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση της παρουσίας τους δυσκολεύει τις προσπάθειες της Τεχεράνης για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Από την άλλη μεριά, ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, αλλά και αξιωματούχοι που έχουν επιθετική στάση απέναντι στο Ιράν, πιέζουν ουσιαστικά για τον τερματισμό της τακτικής των απαλλαγών από το πλαίσιο των κυρώσεων που εφαρμόζονται κατά του Ιράν, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Τεχεράνη, καθώς οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα της πολεμικής σύγκρουσης, προηγούμενα μέσα στον Ιανουάριο.
“Θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μπορεί να τερματίσει [τις απαλλαγές] αναλόγως των εξελίξεων,” δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μπράιαν Χουκ ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν.
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε την δυσφορία του για την ανανέωση των απαλλαγών από το πλαίσιο των κυρώσεων.
“Είναι θετικό να βλέπω την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στο Ιράν και του διοικητή του. Η [αμερικανική] κυβέρνηση θα πρέπει να τερματίσει τις αντιφατικές απαλλαγές από το πλαίσιο των κυρώσεων, στο πυρηνικό πρόγραμμα που έχει το Ιράν για [μη πολεμική χρήση] και να ασκήσει τον μέγιστο βαθμό πιέσεων κατά της κυβέρνησης στην Τεχεράνη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρούμπιο.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Γιοχάνεσμπουργκ: 289 εργάτες έχουν παγιδευτεί σε χρυσωρυχείο – Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης
Η νοτιοαφρικανική εταιρία Sibanye Stillwater ανακοίνωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση 289 εργατών.
Γερμανία: Ο Μερτς ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ να στηρίξει την προσπάθεια για εκεχειρία στην Ουκρανία
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ζήτησε από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την.
Κλιματική αλλαγή: Η βόρεια Ευρώπη πλήττεται από πρωτοφανή ξηρασία – Kαθυστερεί η σπορά στους αγρούς
Πρωτοφανής εδώ και δεκαετίες ξηρασία πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες περιοχές της βόρειας Ευρώπης, από.
Τραμπ: Ολοκληρώθηκε σημαντική ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή (23/5) ότι ολοκληρώθηκε μια σημαντική.