ΗΠΑ: Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Ρόμπερτ Μενέντεζ – Δήλωσε αθώος

Ογερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε αθώος την Τετάρτη στις κατηγορίες για δωροδοκία από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, καθώς κλιμακώνονται οι εκκλήσεις για παραίτησή του από τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν κατηγόρησαν την περασμένη εβδομάδα τον 69χρονο Μενέντεζ και τη σύζυγό του ότι δέχθηκαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά με αντάλλαγμα ο γερουσιαστής να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου και να παρέμβει στις έρευνες των διωκτικών αρχών για τους επιχειρηματίες.

Ο Μενέντεζ υπέβαλε την ομολογία του σε ακρόαση ενώπιον του δικαστή των ΗΠΑ Όνα Γουάνγκ στο Μανχάταν.

Η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ, 56 ετών, και οι επιχειρηματίες Χοσέ Ουρίμπε, 56 ετών, και Φρεντ Ντέιμπς, 66 ετών, δήλωσαν επίσης αθώοι. Ένας τρίτος επιχειρηματίας, ο Ουάελ Χάνα, 40 ετών, δήλωσε αθώος την Τρίτη.

Ο Μενέντεζ, ένας από τους δύο γερουσιαστές που εκπροσωπούν το Νιου Τζέρσεϊ, παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, όπως απαιτείται από τους κανόνες του κόμματός του. Αλλά τη Δευτέρα δήλωσε ότι θα παραμείνει στη Γερουσία και θα πολεμήσει τις κατηγορίες.

Περισσότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς γερουσιαστές των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένου του Κόρι Μπούκερ, του νεότερου γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσεϊ – κάλεσαν τον Μενέντεζ, μια ισχυρή φωνή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που κατά καιρούς έχει έρθει σε αντίθεση με το κόμμα του, να παραιτηθεί από τότε που αποκαλύφθηκαν οι κατηγορίες την Παρασκευή.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν οριακά τη Γερουσία με 51 έδρες, συμπεριλαμβανομένων τριών ανεξάρτητων που συνήθως ψηφίζουν μαζί τους, έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι, ο οποίος θα διόριζε προσωρινό αντικαταστάτη σε περίπτωση που ο Μενέντεζ αποχωρήσει, τον κάλεσε επίσης να παραιτηθεί.

Το κατηγορητήριο περιείχε εικόνες από ράβδους χρυσού και μετρητά που κατέσχεσαν οι ερευνητές από το σπίτι του Μενέντεζ. Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Χάνα κανόνιζε συναντήσεις μεταξύ του γερουσιαστή και Αιγύπτιων αξιωματούχων – οι οποίοι τον πίεζαν να υπογράψει τη στρατιωτική βοήθεια – και σε αντάλλαγμα έβαλε τη σύζυγό του στη μισθοδοσία μιας εταιρείας που έλεγχε.

Η έρευνα σηματοδοτεί την τρίτη φορά που ο Μενέντεζ βρίσκεται υπό έρευνα από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. Δεν έχει καταδικαστεί ποτέ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα