

Τα τηλέφωνα τεσσάρων δημοσιογράφων των New Υork Times παρακολουθούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης Τραμπ, επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφαλείας, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Είναι η τρίτη περίπτωση μέσα σε ένα μήνα, κατά την οποία ειδησεογραφικός οργανισμός αποκάλυψε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ υπέκλεψαν τα αρχεία δημοσιογράφων, σε μια προσπάθεια εντοπισμού πηγών που διαρρέουν πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ.
Ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να συνεχίσει την πρακτική της υποκλοπής αρχείων δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για «λάθος, απλά λάθος». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Άντονι Κόλεϊ ανέφερε ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι ειδοποιήθηκαν για την υποκλοπή των τηλεφωνικών κλήσεων πέρσι και για το ότι είχε γίνει απόπειρα να υποκλαπούν αρχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.
«Υπόθεση Κόμι»
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κατέστησε γνωστό ποια άρθρα στην αμερικάνικη εφημερίδα λειτούργησαν ως αφορμή για να υποκλαπούν οι τηλεφωνικές συνομιλίες των δημοσιογράφων. Όπως όμως αναφέρουν οι New York Times, η σύνθεση των δημοσιογράφων που τέθηκαν στο κυβερνητικό στόχαστρο και η χρονική περίοδος που έλαβαν χώρα οι υποκλοπές (14 Ιανουαρίου – 30 Απριλίου 2017) υποδεικνύουν ότι τα ρεπορτάζ τους αφορούσαν τον τότε επικεφαλής του F.B.I., Τζέιμς Κόμι, και τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις πολιτικά φορτισμένες έρευνες για τα email της Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016.
Οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου δεν ήταν στόχοι ούτε αντικείμενα της έρευνας, ενώ στις προσεχείς εκθέσεις θα διαφανεί ότι οι δημοσιογράφοι που αντιμετώπισαν ανάλογη αντιμετώπιση έχουν ειδοποιηθεί.
Πάντως, παρά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, με βάση τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μπορεί να έχει στην κατοχή του επικοινωνίες δημοσιογράφων, χωρίς οι τελευταίοι να το γνωρίζουν. Οι συγκεκριμένοι κανονισμοί έγιναν πιο αυστηροί κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση στις επικοινωνίες δημοσιογράφων κρυφά.
Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιτρέπει την κρυφή πρόσβαση στις επικοινωνίες δημοσιογράφων δικαστικά, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να ληφθούν «έκτακτα μέτρα». Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να αφορά θέμα ύψιστης σημασίας, λόγου χάρη απειλές στην εθνική ασφάλεια, ενώ θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλοι οι άλλοι τρόποι για την απόκτηση των επίμαχων πληροφοριών.
Σχετικά Νέα
Alibaba: Έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα του δ’ τριμήνου
Η κινεζική Alibaba έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street για τα τριμηνιαία.
Τραμπ: Πρώτα θα αποπληρωθεί το χρέος και μετά θα γίνει το ταμείο κρατικής περιουσίας
Οι ΗΠΑ χρειάζεται να αποπληρώσουν το χρέος πριν δημιουργήσουν ένα ταμείο κρατικής περιουσίας, δήλωσε.
Στην Άγκυρα ο Ζελένσκι: Θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε δηλώσεις κατά την άφιξη του στην Άγκυρα. Ο Ουκρανός.
Έντονη αντίδραση από το τουρκικό ΥΠΕΞ για τον διορισμό Ευρωπαίου Ειδικού Αντιπροσώπου για την Κύπρο
Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στον διορισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Ειδικού Αντιπροσώπου.