ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν 398.000 θέσεις εργασίας, στο 3,5 % η ανεργία

Οι εργοδότες των ΗΠΑ προσέλαβαν πολύ περισσότερους εργαζομένους από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει στο χαμηλό προ της πανδημίας 3,5%, στέλνοντας ισχυρό σήμα ότι η οικονομία δεν είναι σε ύφεση.

Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 528.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας στην έκθεσή του για την απασχόληση που παρακολουθήθηκε στενά την Παρασκευή. Τα στοιχεία για τον Ιούνιο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα για να δείξουν ότι δημιουργήθηκαν 398.000 θέσεις εργασίας αντί για 372.000 που αναφέρονταν προηγουμένως.

Αυτό σηματοδότησε τον 19ο συνεχόμενο μήνα αύξησης των μισθολογίων. Το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 3,6% τον Ιούνιο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 250.000 θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας σταθερό στο 3,6%. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 75.000 έως και 325.000 θέσεις εργασίας.

Η ζήτηση για εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί στους ευαίσθητους τομείς των επιτοκίων, όπως η στέγαση και το λιανικό εμπόριο, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες και τα εστιατόρια δεν μπορούν να βρουν αρκετούς εργαζομένους.

Η ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να διατηρήσει την πίεση στη Fed να επιτύχει μια τρίτη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τις μετρήσεις του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο πολιτικής της κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας. Έχει αυξήσει αυτό το επιτόκιο κατά 225 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,3% το πρώτο εξάμηνο, κυρίως λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στα αποθέματα και του εμπορικού ελλείμματος που συνδέεται με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, ο επίσημος κριτής της ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορίζει την ύφεση ως «μια σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε ολόκληρη την οικονομία, που διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες, κανονικά ορατή στην παραγωγή, την απασχόληση, το πραγματικό εισόδημα, και άλλους δείκτες».

Με 10,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στα τέλη Ιουνίου και 1,8 ανοίγματα για κάθε άνεργο, η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν απότομη επιβράδυνση της αύξησης των μισθών φέτος.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,5% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,4% τον Ιούνιο. Αυτό άφησε την ετήσια αύξηση των μισθών στο 5,2%. Αν και η αύξηση των μισθών φαίνεται να έχει κορυφωθεί, οι πιέσεις παραμένουν. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η ετήσια αύξηση των μισθών το δεύτερο τρίμηνο ήταν η ταχύτερη από το 2001.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα