ΗΠΑ: Αποκαταστάθηκε νόμος για τα απειλούμενα είδη ζώων που είχε καταργηθεί επί Τραμπ

Αποκαταστάθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν προστασίες στο πλαίσιο του νόμου για τα απειλούμενα είδη, δίνοντας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περισσότερα περιθώρια να χαρακτηρίζει φυτά ή ζώα ως απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση. Πρόκειται για προστασίες που είχαν καταργηθεί από τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εν λόγω νόμος για τα απειλούμενα είδη, που είχε υπογραφεί από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον το 1973, πιστώνεται ότι βοήθησε στη διάσωση του φαλακρού αετού, του κόνδορα της Καλιφόρνιας και πολλών άλλων ζώων και φυτών που βρίσκονταν στο χείλος της εξαφάνισης.

Το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε αλλαγές στον νόμο για να μειώσει το κόστος για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Με τις συγκεκριμένες αλλαγές δόθηκε έμφαση στο οικονομικό κόστος που προκαλούν στις βιομηχανίες, όπως η εξόρυξη και η ξυλεία, οι αποφάσεις για τον χαρακτηρισμό ενός είδους ως απειλούμενου ή υπό εξαφάνιση.

Με την αποκατάσταση του νόμου, «οι αποφάσεις για την καταχώριση και τον καθορισμό κρίσιμων ενδιαιτημάτων βασίζονται στην καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη», ανέφερε η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη (28/3).

«Αυτές οι αναθεωρήσεις υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να βοηθήσουμε να σταματήσει η μείωση και να σταθεροποιηθούν οι πληθυσμοί των ειδών που κινδυνεύουν περισσότερο», δήλωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας, Martha Williams.

Η κίνηση εκείνη της κυβέρνησης Τραμπ είχε επικριθεί από περιβαλλοντικές ομάδες επειδή έθεσε τα χρήματα πάνω από την επιστήμη.

Ο τότε υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, είχε δηλώσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι αναθεωρήσεις εντάσσονται απόλυτα στην εντολή του Τραμπ για ελάφρυνση του ρυθμιστικού φόρτου για το αμερικανικό κοινό, χωρίς να θυσιάζονται οι στόχοι προστασίας και ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκατέστησε επίσης τον λεγόμενο «γενικό κανόνα» που παρέχει την ίδια προστασία στα είδη και τους οικοτόπους που έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα με εκείνα που βρίσκονται υπό τον υψηλότερο χαρακτηρισμό των απειλούμενων με εξαφάνιση, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, δήλωσε η υπηρεσία άγριας ζωής.

Ο John Calvelli, εκτελεστικός αντιπρόεδρος δημόσιων υποθέσεων της μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής ομάδας Wildlife Conservation Society, επικρότησε την κίνηση αυτή.

«Το έργο της διατήρησης δεν τελειώνει ποτέ, καθώς 1 εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Τα σημερινά βήματα της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις για την ενίσχυση του νόμου για τα απειλούμενα είδη, διασφαλίζοντας ότι η επιστήμη βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων για την προστασία της άγριας ζωής, είναι σπουδαία νέα για όλη τη φύση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα