ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε ο τραπεζίτης του Ερντογάν

Ο Τούρκος μεγαλοτραπεζίτης απελευθερώθηκε από μια ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, έφθασε στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 24 Ιουλίου.

Ένα αεροσκάφος της Turkish Airlines, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 11.30 π.μ. τοπική ώρα, αφού απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, μετέφερε τον Mehmet Hakan Atilla πίσω στην Τουρκία.

O Atilla θεωρείται ο προσωπικός τραπεζίτης της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, τον Atilla υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο τα μέλη της οικογένειάς του: η σύζυγός του Burçin, ο γιος του Burkan, η μητέρα του Ayşe και ο πατέρας Mehmet Iσık καθώς και στελέχη τραπεζών και κρατικοί υπάλληλοι.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Mehmet Cahit Turhan και ο γενικός διευθυντής της Halkbank, Osman Arslan ήταν μεταξύ εκείνων που καλωσόρισαν την Atilla.

Ειδικότερα, να υπενθυμίσουμε ότι ο Χακάν Ατίλα, ήταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, αφέθηκε ελεύθερος από ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ. Δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε καταδικάσει τον Μάιο του 2018 τον 48χρονο Ατίλα σε ποινή φυλάκισης 32 μηνών κρίνοντάς τον ένοχο ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις.

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει εντάσεις στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ατίλα συνωμότησε με τον έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και άλλους ώστε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. Ο Ζαράμπ δήλωσε ένοχος και κατέθεσε εναντίον του Ατίλα, περιγράφοντας στο δικαστήριο ένα ευρύ δίκτυο δωροδοκιών που, όπως υποστήριζε, είχε την “ευλογία” του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε έντονα μετά την καταδίκη του, κάνοντας λόγο για μια «σκανδαλώδη απόφαση, σε μια σκανδαλώδη υπόθεση». Η Halkbank, που αρνήθηκε την όποια παρατυπία, έχει βρεθεί έκτοτε αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα από τις ΗΠΑ σε σχέση με την υπόθεση, την οποία ο Ερντογάν έχει καταδικάσει ως πολιτική επίθεση σε βάρος της κυβέρνησής του. Ο δικαστής επέτρεψε να συμψηφισθεί η ποινή που εξέτισε ο πρώην τραπεζίτης πριν καταδικασθεί, ένα χρόνο νωρίτερα, και η αποφυλάκισή του ανακοινώθηκε νωρίτερα λόγω καλής του διαγωγής. Σύμφωνα με αναφορές, ο Ατίλα αμέσως μετά την αποφυλάκισή του επισκέφτηκε την αρμόδια υπηρεσία για τον επαναπατρισμό του στην Τουρκία, όπου αναμένεται να φθάσει την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά Νέα