ΗΠΑ: Ανακτήθηκε ένα μεγάλο μέρος από τα λύτρα που κατέβαλε η Colonial στους χάκερ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε περίπου 2,3 εκατ. δολ. από τα λύτρα που κατέβαλε σε κρυπτονομίσματα η Colonial Pipeline Co, στο πλαίσιο επιχείρησης κατά των χακερ που διεξήγαγαν μια από τις χειρότερες κυβερνοεπιθέσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Lisa Monaco ανέφερε ότι οι αρχές κατάσχεσαν 63,7 bitcoins, αξίας περίπου 2,3 εκατ. δολ. που πλήρωσε η Colonial μετά την επίθεση των χακερ στις υποδομές της τον προηγούμενο μήνα. Η επίθεση οδήγησε σε μαζικές ελλείψεις καυσίμων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης “εντόπισε και κατάσχεσε την πλειονότητα” των λύτρων που κατέβαλε η Colonial, δήλωσε η Monaco.

Η Colonial Pipeline είχε ανακοινώσει ότι πλήρωσε σχεδόν 5 εκατ. δολ. στους χάκερ για να ανακτήσει τον έλεγχο στα συστήματα της. Η αξία του Bitcoin έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, με το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα να διαπραγματεύεται σήμερα στα 36.000 δολ. μετά το υψηλό των 63.000 τον Απρίλιο.

“Σήμερα, καταφέραμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση στην DarkSide”, δήλωσε η Monaco, κάνοντας αναφορά στην ομάδα των χάκερ που φέρεται να βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η επίθεση προκάλεσε το ολικό κλείσιμο των συστημάτων της εταιρείας διαχείρισης αγωγών για αρκετές ημέρες, οδηγώντας σε εκτεταμένες ελλείψεις με αποτέλεσμα οι τιμές της βενζίνης να εκτοξευτούν.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα την προηγούμενη εβδομάδα να ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων στον απόηχο της επίθεσης στην Colonial αλλά και σε μια μεγάλη εταιρεία κρέατος.

Η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo δήλωσε την Κυριακή ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές για να αντιμετωπίσει αυτές τις επιθέσεις στο μέλλον, ενώ σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογο του την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα