ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι της οικονομίας ανέκαμψαν τον Σεπτέμβριο

Περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, όπως προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις 89,5 μονάδες έναντι 90,8 μονάδων τον Ιούλιο του 2020 και 90,7 μονάδων τον Αύγουστο του 2020. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, μικρή κάμψη των προσδοκιών καταγράφηκε στον κλάδο της βιομηχανίας, ενώ εντονότερες αποδείχθηκαν οι πιέσεις στους κλάδους των κατασκευών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Στον αντίποδα, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου εμφάνισε μερική ανάκαμψη, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών παρουσίασε νέα βελτίωση. «Ουσιαστικά πρόκειται για άμβλυνση της έντονης απαισιοδοξίας στο συγκεκριμένο τομέα, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο» εξήγησε, διευκρινιστικά, το ΙΟΒΕ. Άλλωστε, όπως αποσαφήνισε, ο τομέας των υπηρεσιών είναι ετερογενής και η διαφοροποίηση στις κλαδικές τάσεις αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στους διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κάθε κλάδο.

Όσον αφορά το ευρύτερο κλίμα της οικονομίας, οι ερευνητές του Ινστιτούτου επεσήμαναν το εξής: «Η επανάκαμψη της υγειονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας που λήφθηκαν, κλιμάκωσαν εκ νέου την ανησυχία, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Και πρόσθεσαν: «Ευρύτερα, τις προσδοκίες επηρεάζουν οι ισχυρές ενδείξεις μιας δεύτερης φάσης της υγειονομικής κρίσης παγκοσμίως, ενώ δεν υπάρχει ακόμη ορατότητα για το χρόνο λήξης της κρίσης. Οι σχετικές εξελίξεις το προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά και όποιες παρεμβάσεις πολιτικής υπάρξουν, όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για την υποστήριξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα, θα επηρεάσουν καθοριστικά το οικονομικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες».

Αναλυτικά η επιδόσεις ανά κλάδο:

– Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μεταβλήθηκε ήπια, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ήπια και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν αισθητά.

– Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ παράλληλα τα αποθέματα μεταβάλλονται ελαφρά.

– Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

– Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται σημαντικά όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ ηπιότερα υποχωρούν οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές με την πρόθεση για αποταμίευση βελτιώνεται ήπια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα