ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, βελτίωση προσδοκιών στη βιομηχανία

Βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος παρουσιάζεται τον Ιούνιο, ενισχυμένος επίσης κατά τον ίδιο μήνα ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, ενώ σημαντική βελτίωση εμφανίζει ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης,  σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ στον τομέα της Βιομηχανίας.

Το γεγονός αυτό, τονίζει το ΙΟΒΕ, αντανακλά τη βελτίωση των προσδοκιών στο μεταποιητικό τομέα, κυρίως λόγω της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος βελτιώθηκε ήπια τον Ιούνιο, φτάνοντας τις 101 μονάδες (από 100,8), επίδοση ωστόσο που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περσινής (102,1).

Η έρευνα του Ιουνίου ενσωματώνει την επίδραση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, εξελίξεις που φαίνεται να αποτιμήθηκαν θετικά.

Στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι περισσότεροι κλάδοι σημείωσαν ήπια ανοδικές τάσεις, με ισχυρότερη ενίσχυση στο Λιανικό Εμπόριο. Για τέταρτο συνεχή μήνα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται και φέρνει το δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9,5 ετών.

Βελτίωση των προσδοκιών παρουσιάζεται στη Βιομηχανία, κυρίως λόγω των καλύτερων προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες και της ανόδου της τρέχουσας ζήτησης. Συγκεκριμένα ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία σημειώνει ενίσχυση τον Ιούνιο, στις 104,2 (από 102,9) μονάδες, επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (103,1 μον.).

Το γεγονός αυτός αντανακλά τη βελτίωση των προσδοκιών στο μεταποιητικό τομέα, κυρίως λόγω της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες.

Η ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό της εμπόριο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2019 ανήλθαν στα €4,8 δισεκ., καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ανοδική ήταν ή τάση και στις εξαγωγές προϊόντων, κατά 3,9%, με την αξία αυτών να ξεπερνά τα €10,7 δισεκ. Όσο αφορά στις εξαγωγές προϊόντων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το πρώτο τετράμηνο του 2019, αυτές ξεπέρασαν τα €7,3 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο 5,3% (από €7 δισεκ. ένα χρόνο πριν).

Στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων σημειώνεται ηπιότερη άνοδος, κατά 5,7%, στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, με το εμπορικό έλλειμμα να ενισχύεται κατά 2,2%, προσεγγίζοντας τα €5,5 δισεκ. Ελαφρώς ηπιότερη ήταν η άνοδος στο σύνολο των αγαθών (+5,0%), με το ελλειμματικό ισοζύγιο να ξεπερνά οριακά τα €7,2, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,6% το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του τρέχοντος έτους ανήλθαν σχεδόν στα €13 δισεκ. (από €12,2 δισεκ.), σημειώνοντας ενίσχυση της τάξης του 5,8%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σχεδόν στα €5,6 δισεκ. (+6,6%).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, βελτίωση σημειώνεται στο αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκε ήπια, με τις εκτιμήσεις, ωστόσο, για τα αποθέματα να παραμένουν αμετάβλητες1. Αναλυτικότερα: Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε στις +27 (από +25 μον.), με το 39% (από 40%) των επιχειρήσεων να προβλέπει ενίσχυση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 12% (από 15%) μείωσή της.

Ο δείκτης για τις προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκε κατά 2 μονάδες και έφτασε στις +12 (από +10) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει τόνωση της απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να ανέρχεται στο 21% (από 23%) και το 9% (από 13%) να αναμένει υποχώρηση.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούνιο (στις +29 μον. το ισοζύγιο), με το 42% (από 43%) των επιχειρήσεων να προβλέπει ενίσχυση το προσεχές χρονικό διάστημα και το 13% (από 14%) μείωσή τους. Το ισοζύγιο εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις σημείωσε ήπια βελτίωση, στις +19 (από +15) μονάδες, με το 35% (από 33%) των ερωτηθέντων να αναμένει άνοδό τους.

Σε επίπεδο βασικών τομέων, η τάση των προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά ήταν ανοδική, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 101,9 (από 98,9) μονάδες. Παρά την ενίσχυση του δείκτη, σημειώθηκε ήπια υποχώρηση στις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ τα αποθέματα υποχώρησαν αισθητά, με τις εκτιμήσεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες να ενισχύονται.

Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης ενισχύθηκε έντονα, στις 107,8 (από 93,8) μονάδες, τάση η οποία διαμόρφωσε και τη δυναμική στο σύνολο της Βιομηχανίας. Η σημαντική ενίσχυση της παραγωγής τους 3-4 προσεχείς μήνες (+30 από -4 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο) επηρέασε θετικά τον δείκτη.

Τέλος, μικρή εξασθένιση σημείωσε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 107,2 (από 109,2) μονάδες, καθώς η υποχώρηση των προβλέψεων για την παραγωγή τους τους 3-4 ερχόμενους  μήνες δεν αντισταθμίστηκε από τις ελαφρώς θετικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση.

Σχετικά Νέα