ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 1,4% και προειδοποίηση για το εμπορικό έλλειμμα

Βραδύτερη ανάπτυξη στο 1,4% προβλέπει για την ελληνική οικονομία στο βασικό σενάριο για το 2023 ο ΙΟΒΕ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%, λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και διατήρησης του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας.

Ως προς τις συνιστώσες της ανάπτυξης το 2023, οι επενδύσεις αναμένεται να έχουν την υψηλότερη συμβολή, με ετήσια διεύρυνση κατά 8,5%, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,3% (με πιο ανθεκτική την ιδιωτική κατανάλωση, +0,8%).

Αναμένεται επίσης μικρή περαιτέρω επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως το 2023 κατά 2,1% και 2,7% αντιστοίχως.

Συγκεκριμένα στο εξωτερικό ισοζύγιο, κύριο ζήτημα είναι οι εισαγωγές που προκαλεί η μεγέθυνση. Όπως αναφέρεται στις εξαγωγές η τάση είναι θετική, με σημαντική αύξηση εξαγωγών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, έντονη ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού μετά την πανδημία, ακόμη και αξιοσημείωτη κινητικότητα στις πωλήσεις άλλων υπηρεσιών προς το εξωτερικό. Όμως, η αύξηση των εισαγωγών ήταν σημαντικά ισχυρότερη το 2022, οδηγώντας σε επιδείνωση του ισοζυγίου.

Σε ονομαστική αξία και χωρίς πετρελαιοειδή, στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, οι εξαγωγές ήταν 22% αυξημένες σε σχέση με ένα έτος πριν, οι εισαγωγές κατά 28%, και το έλλειμμα κατά 36,5%. Με τα πετρελαιοειδή, η επιδείνωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, 58,5%.

Όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα, που είναι σημαντική συνθήκη για την αύξηση των επενδύσεων, ώστε να τεθεί η ελληνική οικονομία συστηματικά σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, το ΙΟΒΕ αναμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

“Σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον και εγχώρια προεκλογικό έτος, το ελληνικό αξιόγραφο δεν έχει κατορθώσει ακόμα να ανακτήσει την επιδιωκόμενη ”επενδυτική βαθμίδα” από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με τέσσερεις εξ αυτών (S&P, Scope DBRS, R&I) να αξιολογούν το ελληνικό δημόσιο ένα μόλις σκαλί παρακάτω, με τον σχετικό στόχο να προσδιορίζεται εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2023”, αναφέρεται.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού αναμένεται κάμψη, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 4%, από 9,6% το 2022. Ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης, ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός στην χώρα μας καταγράφεται υψηλότερος. “Αν αυτή η εικόνα παγιωθεί, θα είναι πολύ ανησυχητική και θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα και τη δυνατότητα αύξησης εισοδημάτων στη συνέχεια”, αναφέρεται.

Η εκτίμηση του ΙΟΒΕ για το ποσοστό της ανεργίας είναι στην περιοχή του 11,5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα