Ιωάννης Κασουλίδης: Επιστρέφει στο τιμόνι του κυπριακού ΥΠΕΞ σε μια «δύσκολη στιγμή»

Ο Ιωάννης Κασουλίδης επέστρεψε – ξεκινώντας επισήμως από σήμερα – στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία άλλωστε ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά καθώς έχει διατελέσει ΥΠΕΞ και στο παρελθόν, από το 1997 έως το 2003 και από το 2013 έως το 2018.

Η τελετή της διαβεβαίωσης του νέου υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε πως ο κ. Κασουλίδης έχει ξαναβρεθεί στο τιμόνι του κυπριακού ΥΠΕΞ «λαμβάνοντας καλά μελετημένες και στοχευμένες αποφάσεις, σε κρίσιμες για την Κύπρο στιγμές». Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε, πιο συγκεκριμένα, στην «τεράστια συμβολή» που είχε ο κ. Κασουλίδης στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Κύπρου αλλά στη «συμβολή του στη δημιουργία των τριμερών συνεργασιών».

«Θέλω θερμά να ευχαριστήσω τον κ. Κασουλίδη, γιατί παρά την απόφαση του να απέχει από πολιτειακά αξιώματα, αποδέχθηκε ενόψει των δύσκολων συνθηκών που βιώνει η πατρίδα μας, να αναλάβει και πάλι τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος ωστόσο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη που είχε κάνει γνωστή την παραίτησή του προ ημερών.

Παίρνοντας τον λόγο, ο 73χρονος πια κ. Κασουλίδης υπογράμμισε πως αντιλαμβάνεται «τη μεγάλη σημασία των δύσκολων στιγμών για να μπορέσει να υπάρχει συνέχεια», σημειώνοντας ωστόσο ότι η εξωτερική πολιτική της Κύπρου «δεν αλλάζει».

«…δεν θα υπάρξει αλλαγή την εξωτερική μας πολιτική, μπορεί όμως σε κάποια μέτωπα να δώσουμε περισσότερη σημασία», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης προτού συνεχίσει δίνοντας περισσότερα στοιχεία αναφορικά με όσα ο ίδιος προτίθεται να κάνει το προσεχές διάστημα.

«Ίσως να χρειαστεί πρώτα να δοθεί περισσότερη σημασία στους εν Κύπρω διαπιστευμένους διπλωμάτες. Και μια από τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών είναι να πάει προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε και συνέχισε: «Να δώσουμε, επίσης, μεγαλύτερη σημασία εντός των κόλπων της ΕΕ για αλληλεγγύη και από αυτούς προς εμάς και εμείς προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Και αυτό το θέμα θα το προσπαθήσω να το κάνω θεωρώντας ότι δεν είμαστε μια μονοθεματική χώρα.»

 

 

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα