

Η ξαφνική άνοδος του κόμματος της Μεταρρύθμισης στις δημοσκοπήσεις απειλεί τις έδρες των Συντηρητικών, αν και φαίνεται ότι η υποστήριξη προς το κόμμα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Η επιστροφή του Nάιτζελ Φάρατζ αύξησε το μερίδιο του κόμματος στις δημοσκοπήσεις από 11% σε 16%.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Electoral Calculus, το Reform UK προηγείται των Συντηρητικών κατά τρεις μονάδες. Αν αυτά τα ποσοστά επιβεβαιώνονταν στις γενικές εκλογές, θα άφηναν τους Συντηρητικούς με μόλις 50 έδρες, το Reform UK με 29 έδρες, και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να γίνονται η επίσημη αντιπολίτευση με 74 έδρες, ενώ το Εργατικό Κόμμα θα διατηρούσε ένα ξεκάθαρο προβάδισμα με 38% των ψήφων. Αυτό το σενάριο αναδεικνύει τη ρευστότητα της τρέχουσας πολιτικής σκηνής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις πιθανές μεγάλες αλλαγές στις δυναμικές των κομμάτων.
Η οργανωμένη και αποτελεσματική τακτική ψηφοφορία από την αριστερά για την ήττα των εν ενεργεία Συντηρητικών φαίνεται να συμβαίνει σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί στη Βρετανία από το 1997 εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.
Ταυτόχρονα, η ψήφος στη δεξιά πτέρυγα διασπάται με τρόπο που είναι ιδιαίτερα επιζήμιος λόγω του εκλογικού συστήματος. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε εκλογική καταστροφή για τους Συντηρητικούς.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, κατά την προεκλογική του εκστρατεία την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα αναδείξει την αφοσίωση και τις θυσίες των στρατιωτικών. Θα ισχυριστεί ότι το κόμμα του είναι το μόνο που εκπληρώνει την Υπόσχεση για τους Βετεράνους της οργάνωσης Help for Heroes, η οποία περιλαμβάνει τη διατήρηση του Γραφείου Υποθέσεων Βετεράνων, τη διενέργεια ανεξάρτητης ανασκόπησης της διαδικασίας ιατρικής απόλυσης και την εξασφάλιση ότι οι βετεράνοι λαμβάνουν τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που τους αξίζουν.
Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τόνισε τη σημασία της αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και την αποστολή να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο η καλύτερη χώρα για τους βετεράνους. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Σερ Κιρ Στάρμερ, υποσχέθηκε να εισαγάγει νέο επίτροπο των ενόπλων δυνάμεων, που θα ασχολείται με θέματα όπως οι κακές συνθήκες στέγασης, τα ελαττωματικά εξοπλιστικά και η ανεπαρκής υποστήριξη απόλυσης. Ο Στάρμερ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις, οι βετεράνοι και οι οικογένειές τους συμβάλλουν καθοριστικά στη χώρα και αξίζουν τον απόλυτο σεβασμό.
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Σερ Εντ Ντέιβι, επανέλαβε την υπόσχεσή τους να αντιστρέψουν τις περικοπές στον αριθμό των ενόπλων δυνάμεων και την “φιλοδοξία” τους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ.
πηγή:ertnews.gr
Σχετικά Νέα
Ουκρανικά drones στοχοποίησαν το ελικόπτερο του Πούτιν πάνω από το Κουρσκ
Το ελικόπτερο του ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να βρέθηκε στο επίκεντρο «μάχης».
Ελβετία: Πέντε σκιέρ εντοπίστηκαν νεκροί στο όρος Ρίμπφισορν
Πέντε σκιέρ βρέθηκαν νεκροί χθες στο όρος Ρίμπφισορν των ελβετικών Άλπεων, κοντά στο Ζερμάτ.
ΕΕ: «Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να διαλύσει την Ουκρανία – Να ασκηθεί μέγιστη πίεση για να τερματίσει τον πόλεμο»
Την έντονη ενόχληση της ΕΕ προκάλεσε το νέο καταστροφικό μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσε χθες.
Ελβετία: Πέντε σκιέρ βρέθηκαν νεκροί στο όρος Ρίμπφισορν στις Άλπεις
Πέντε σκιέρ βρέθηκαν νεκροί το Σάββατο (24/05/2025) στο όρος Ρίμπφισορν στις ελβετικές Άλπεις, κοντά.