

Πολλά κρατίδια της Ινδίας λαμβάνουν κατεπείγοντα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη μουκορμύκωση, μια σπάνια και θανατηφόρα μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι ανάρρωσαν από την Covid-19.
Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι τα κρούσματα ανέρχονται σε χιλιάδες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μουκορμύκωση ή “μαύρος μύκητας” συνδέεται με τον διαβήτη και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. Μόνο τον περασμένο μήνα πέθαναν στην Ινδία περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από Covid-19.
Μετά το Ρατζαστάν, χθες, σήμερα δύο νέα κρατίδια, το Γκουτζαράτ και το Τελανγκάνα, ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν επιδημία μουκορμύκωσης. Το Νέο Δελχί και άλλες μεγάλες πόλεις άνοιξαν ειδικά κέντρα για να υποδεχθούν τους ασθενείς.
Μόνο στο κρατίδιο Μαχαράστρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.000 κρούσματα και στο Γκουτζαράτ, τη γενέτειρα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, περίπου 1.200.
Το νοσοκομείο του Αχμενταμπάντ, ένα από τα μεγαλύτερα στο Γκουτζαράτ, νοσηλεύει 371 ανέφερε ένας εκπρόσωπος. Περίπου 400 είναι οι ασθενείς στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Ρατζκότ.
Οι αρχές δεν είναι προς το παρόν σε θέση να διευκρινίσουν πόσοι θάνατοι οφείλονται στη μουκορμύκωση αφότου ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19, πριν από έξι μήνες.
Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Νέου Δελχί, Άρβιντ Κετζρίβαλ, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν ειδικές κλινικές σε τρία νοσοκομεία της πόλης για να αποφευχθεί η εξάπλωση του “μαύρου μύκητα” και δεσμεύτηκε ότι οι ασθενείς θα λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.
Σύμφωνα με ινδικά μμε, περισσότεροι από 200 ασθενείς νοσηλεύονται με μουκορμύκωση σε αυτά τα νοσοκομεία και δεκάδες άλλοι περιμένουν να βρεθεί ένα κρεβάτι για αυτούς.
Στο Μπανγκαλόρ άνοιξαν επίσης ειδικά κέντρα για τη λοίμωξη αυτή, αλλά γέμισαν μέσα σε λίγες ώρες, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές.
Σε κατεπείγον μήνυμά της προς τις αρχές των κρατιδίων η κυβέρνηση τονίζει ότι πρέπει να κινητοποιηθούν χειρουργοί και ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι αφού ο μύκητας επιτίθεται κυρίως στα ιγμόρεια, τη μύτη, τα μήλα του προσώπου και στην περιοχή ανάμεσα στα δόντια και τα μάτια.
Το ινδικό σύστημα υγείας ήδη αντιμετώπιζε ελλείψεις λόγω της Covid-19 και πλέον δεν διαθέτει φάρμακα για τη μουκομύκωση. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα συγγενών ασθενών οι οποίοι ζητούν βοήθεια για να βρουν φάρμακα για τη λοίμωξη αυτήν.
Ορισμένοι γιατροί εκτιμούν ότι η μουκορμύκωση πλήττει κυρίως όσους ασθενείς είχαν λάβει στεροειδή για την Covid-19. Πολλά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση μυκητιάσεων.
“Η ανεξέλεγκτη χρήση στεροειδών για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 πρέπει να αποφεύγεται”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Μαχαράστρα Ρατζές Τόπε.
Άλλοι γιατροί ενοχοποιούν τις συνθήκες υγιεινής σε ορισμένα ινδικά νοσοκομεία, οι οποίες επέτρεψαν στον μαύρο μύκητα να μολύνει τους ασθενείς με Covid-19 όταν τους δόθηκε θεραπεία με οξυγόνο.
Η λοίμωξη αυτή σκοτώνει πάνω από το 50% όσων μολύνονται, μέσα σε μερικές ημέρες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Κίνα – ΗΠΑ: Προς δεύτερη ημέρα εμπορικών διαβουλεύσεων στη Γενεύη
Υπό τους επαίνους του Ντόναλντ Τραμπ που χαιρέτισε τη «μεγάλη πρόοδο» στις συνομιλίες μεταξύ.
Τραμπ: «Ίσως είναι μια σπουδαία μέρα» μετά την πρόταση Πούτιν για άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Ενθουσιασμένος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για άμεσες διαπραγματεύσεις.
Μακρόν για πρόταση Πούτιν: «Πρώτη κίνηση, αλλά δεν αρκεί»
Οι «άμεσες» διαπραγματεύσεις που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ της Ρωσίας και.
Εκλογές στην Αλβανία: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα διεκδικεί τέταρτη θητεία
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αλβανοί για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ο πρωθυπουργός.