Ημέρα της Κρίσης για το Brexit και τον Τζόνσον

Με σφοδρή αντιπαράθεση διεξάγεται το Σάββατο (19/10) στο βρετανικό κοινοβούλιο η πολύ κρίσιμη συνεδρίαση ώστε να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το Brexit, μετά και τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ. «Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία, ανούσια κάθε παράταση», είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Αυτή η συμφωνία είναι χειρότερη απ’ αυτή της Μέι», τόνισε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Τζόνσον.

«Super Σάββατο» ή «Ημέρα της Κρίσης» έχει ονομαστεί άλλωστε, η σημερινή ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι χαρακτηριστικό πως έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων έχουν συγκεντρωθεί οι διαδηλωτές.

Το σίγουρο είναι πως «οργιάζει» το παρασκήνιο στη Βρετανία για το Brexit και τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, καλούνται να ψηφίσουν και δύο σημαντικές τροπολογίες: Για την αναβολή οποιασδήποτε απόφασης για την προωθούμενη συμφωνία και για το αίτημα νέας παράτασης, εφόσον απορριφθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Υπήρξε μάλιστα, αυστηρό μήνυμα της «Downing Street» σε όσους βουλευτές των Τόρις σκέφτονται την ανταρσία: «Όποιος στηρίξει την τροπολογία Λέτγουιν και καθυστερήσει την ψηφοφορία για τη συμφωνία, θα βρεθεί άμεσα εκτός κόμματος».

Νωρίτερα, ακόμη ένας βουλευτής των Τόρις – από το στρατόπεδο των σκληροπυρηνικών του Brexit – που δεν είχε στηρίξει τη συμφωνία της Μέι, επιβεβαίωσε ότι θα στηρίξει αυτή του Τζόνσον. Πρόκειται για τον Μπέρναρντ Τζένκιν. Από την πλευρά του, ο Στίβεν Κραμπ είπε απλώς ότι δεν θα στηρίξει την τροπολογία Λέτγουιν.

Ο υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει «ευελιξία», προκειμένου να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit στη Συμφωνία της «Good Friday» για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξαν πρωτοβουλίες για «πάγωμα» της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τελικά, ο Υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Στέφεν Μπάρκλεϊ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης και έτσι λίγο μετά τις 11:30 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον ανεξάρτητο βουλευτή, Όλιβερ Λέτγουιν, να αποσύρει την τροπολογία, με την οποία επιδιώκεται το προσωρινό «πάγωμα» της ψηφοφορίας για την προωθούμενη συμφωνία.

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε το προσωπικό και τους βουλευτές, οι οποίοι καλούνται να δουλέψουν ημέρα Σάββατο (19/10), για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια από το 1982, από την υπόθεση με τα νησιά Φόκλαντ.

Τζόνσον: Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία – Ανούσια κάθε παράταση

«Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Το κοινό έχει μία φλεγόμενη επιθυμία, όπως άλλωστε και οι Ευρωπαίοι, να υλοποιηθεί το Brexit», σημείωσε στην αρχική του ομιλία ο Μπόρις Τζόνσον που εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα πράξει το σωστό και θα αποφασίσει υπέρ της προωθούμενης συμφωνίας.

Προειδοποίησε μάλιστα, ότι κάθε νέα απόπειρα αναβολής του Brexit είναι «ανούσια, ακριβή και επιζήμια». Κάλεσε τους βουλευτές να φέρουν εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου του 2019.

«Οι παράμετροι που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα είναι, πρώτα και κύρια, το αν θα μεταστραφεί το βορειοϊρλανδικό DUP, και δεύτερον, το αν οι αντάρτες των Εργατικών που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία θα είναι πάνω ή κάτω από δέκα.

Ως προς τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, υπήρχε αισιοδοξία ότι ακόμη και αυτοί που καταψήφισαν τρεις φορές τη συμφωνία αποχώρησης που είχε φέρει η προηγούμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα συνταχθούν πίσω από την πρόταση του Τζόνσον. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ζητούσαν χθες διαβεβαιώσεις από τον Τζόνσον ότι, σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στη Βρετανία έως το τέλος του 2020, η Βρετανία θα υιοθετήσει τους όρους εμπορίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα εγκαταλείψει την κοινή αγορά. (Το 2020 θεωρείται ορόσημο γιατί, αν η Βρετανία εξέλθει από την Ε.Ε. συντεταγμένα, ώς τα τέλη του 2020 θα ισχύουν περίπου όσα ισχύουν και σήμερα ως προς τις εμπορικές σχέσεις)», είπε ο βρετανός Πρωθυπουργός.

Τζέρεμι Κόρμπιν: Η συμφωνία του Τζόνσον είναι χειρότερη απ’ αυτή της Μέι

Στη συνέχεια σφοδρή επίθεση στον Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Τζόνσον, από το βήμα της έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλή των Κοινοτήτων.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Η νέα συμφωνία που έφερε, έρχεται σε αντίθεση με ό,τι έλεγε μέχρι πρότινος» κατήγγειλε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του βρετανικού Κοινοβουλίου για τους όρους του Brexit.

Τόνισε δε, ότι τον τελευταίο λόγο θα πρέπει να τον έχουν οι πολίτες, και απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να απορρίψουν την προωθούμενη συμφωνία. «Η ψήφος υπέρ του deal δεν θα βάλει ένα οριστικό τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει τη βεβαιότητα» προειδοποίησε, στο ίδιο μήκος κύματος.

Και συμπλήρωσε: «Κατανοώ την κούραση εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Αλλά δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μία συμφωνία, η οποία είναι χειρότερη απ’ αυτές που έχει ήδη απορρίψει η Βουλή των Κοινοτήτων».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι η συμφωνία Τζόνσον – Βρυξελλών «δεν προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, το σύστημα υγείας και το περιβάλλον, ενώ περιορίζει την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φιλίπ Χάμοντ, δήλωσε αναποφάσιστος ως προς τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, διαμηνύοντας ότι δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να στηρίξει το προωθούμενο deal.

Η «πρώτη υπουργός» της Σκοτίας άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Μπόρις Τζόνσον, θέτοντας εν αμφιβόλω τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν η νέα συμφωνία ουσιαστικά συνεπάγεται τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Τιμ Φάρρον, ακύρωσε τη συμμετοχή του στον σημερινό ημι-μαραθώνιο, προκειμένου να δώσει το «παρών» στις κοινοβουλευτικές εργασίες.

Ο πολιτικός αναλυτής του «BBC», Ρος Χόκινς, υποστηρίζει ότι ο Όλιβερ Λέτγουιν «έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί» ότι η τροπολογία του θα περάσει. Αυτή προβλέπει ότι θα προηγηθεί ψηφοφορία επί των εφαρμοστικών νόμων της συμφωνίας και επομένως μεταθέτει για αρκετά αργότερα την ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Τζόνσον.

Τι έγινε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες για «πάγωμα» της ψηφοφορίας έγινε γνωστό το ενδεχόμενο να στηρίξει την τροπολογία του πρώην συντηρητικού βουλευτή, Ολίβερ Λέτουιν, εξετάζει το «DUP» της Βόρειας Ιρλανδίας. Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει την αναβολή οποιασδήποτε άμεσης απόφασης επί της προωθούμενης συμφωνίας για το Brexit.

«Θα το εξετάσουμε επισταμένως», δήλωσε ο Νάιτζελ Ντοντς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπόρις Τζόνσον. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «DUP» έχει ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την προωθούμενη συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία εντός του Σαββάτου (19/10).

Λίγο αργότερα, ο Υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Στέφεν Μπάρκλεϊ ξεκαθάρισε… «Δεν έχουμε πρόθεση να πάμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020», ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας παράτασης. Έτσι απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι αν υπάρξει ειδική νομοθεσία, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική υποβολή αιτήματος παράτασης, τότε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα εφαρμόσει τον νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής (18/10), οι Εργατικοί έχουν καταθέσει ειδική τροπολογία, η οποία προβλέπει την υποβολή νέου αιτήματος παράτασης, εφόσον απορριφθεί η συμφωνία για τους όρους του «διαζυγίου» μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχετικά Νέα