Τι θα αποφασίσουν οι ειδικοί για AstraZeneca και λιανεμπόριο

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα βρεθεί την Παρασκευή τοπ πρωί το εμβόλιο της AstraZeneca προκειμένου να αξιολογηθούν τα στοιχεία μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΠΟΥ και του ΕΜΑ για τις παρενέργειες του.

Το πρωί της Παρασκευής επίσης, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των ειδικών, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, ώστε να δώσουν ή όχι, το «πράσινο φως» για το άνοιγμα στις τρεις πόλεις που εξαιρέθηκαν.

Είναι δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι μεγάλο, όπως σημαντική είναι και η πίεση στα νοσοκομεία, κάτι που αποδείχθηκε με την ανακοίνωση των σκληρών αριθμών της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ. Οι έμποροι, ωστόσο, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη πιέζουν και ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων τους, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, τονίζοντας ότι δίνουν αγώνα επιβίωσης και πλέον έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους.

Παράλληλα, γίνεται συζήτηση για την πλήρη συζήτηση των διαδημοτικών μετακινήσεων, καθώς και των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενόψει και του Πάσχα.

Την Δευτέρα επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Λύκεια, με διπλά self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς, και οι ειδικοί θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να εκτιμήσουν τις όποιες συνέπειες στο επιδημιολογικό φορτίο.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων, δηλαδή Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση και ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για «άνοιγμα» πριν το Πάσχα. Το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται να πηγαίνει για μετά το Πάσχα και ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου.

Κρίσιμη μέρα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Περίπου δώδεκα χιλιάδες εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca γίνονται καθημερινά στην Ελλάδα, με το ποσοστό συμμετοχής να αγγίζει το 93%. Συνολικά οι εμβολιασμοί και με τα τρία εμβόλια ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια και ανήλθαν σε 2.003.644.

Στη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την Παρασκευή θα τεθεί το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca και οι σπάνιες παρενέργειές του.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, θα συζητηθεί και το θέμα των ηλικιακών περιορισμών.

«Αναμένουμε κάποιες αλλαγές, όχι όμως ριζικές, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει χώρα που να σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό που έκαναν κάποιες χώρες είναι που έθεσαν ηλικιακούς περιορισμούς» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επισήμανε την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που λέει ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων.

Ο ΕΜΑ εκτίμησε ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, ωστόσο κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου δεν εντοπίστηκε».

Αρκετοί πολίτες εκφράζουν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Δεν υπάρχει κάποιος προγνωστικός παράγοντας, ούτε ότι δεν πρέπει να γίνεται το εμβόλιο σε όσους έχουν θρόμβους. Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση» σημείωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.

Η Eπιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει και το ενδεχόμενο οι αδιάθετες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca να δοθούν σε πολίτες που δεν έχουν αντίρρηση να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο και να ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για άλλες ηλικιακές ομάδες, όσο και για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενόψει και της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ένα πρώτο ορόσημο για το τείχος ανοσίας είναι οι αρχές Μαΐου, με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών των ατόμων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων πολύ υψηλού κινδύνου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 3.228 νέα κρούσματα, ενώ καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 776 ασθενείς διασωληνωμένους. Η Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε 73 ανθρώπους μέσα σε ένα 24ωρο.

Οριακή παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου έγιναν 260 νέες εισαγωγές και 56 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

To εμβόλιο της AstraZeneca διχάζει τις χώρες της Ε.Ε.

Eξαιρετικά αποτελεσματικό χαρακτηρίζει το εμβόλιο της AstraZeneca ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Την ίδια ώρα, η Γερμανία προχωρεί σε συνομιλίες με τη Ρωσία για να προμηθευτεί το Sputnik-V.

Κάτοικοι της Μαδρίτης σχημάτισαν ουρές για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μετά και τη νέα τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που επισημαίνει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του σπάνιου κινδύνου εμφάνισης θρομβώσεων. Αν και διευκρινίζει ότι οι σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων πρέπει να συμπεριληφθούν στις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, ο ΕΜΑ τάσσεται υπέρ της χρήσης του.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για πιθανή αλλά όχι επιβεβαιωμένη σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων, ενώ η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη σε συντονισμένη προσέγγιση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα εμβόλια.

Πάντως, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν να περιορίσουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ισπανία θα το χορηγούν στους άνω των 60 ετών, η Σουηδία και η Φινλανδία στους άνω των 65, ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο στους άνω των 55.

Στη Βρετανία, μία φαρμακοποιός που έχασε τον αδελφό της από εγκεφαλική θρόμβωση και αιμορραγία μετά τη χορήγηση του AstraZeneca απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να μη φοβάται και να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, θυμίζοντας ότι σώζει ζωές.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο προχωρά σε διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία για την προμήθεια του εμβολίου Sputnik V ώστε να το χρησιμοποιήσει μόλις εγκριθεί από τον EMA. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι συνομιλίες περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο παραγωγής του ρωσικού εμβολίου στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα