Site icon The Indicator

Ιμάμογλου: Το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης διέγραψε το πτυχίο του

Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης να διαγράψει το πτυχίο του Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχου Κωνσταντινούπολης και στελέχους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματος, η μεταγραφή του Εκρέμ Ιμάμογλου το 1990 στο αγγλόφωνο τμήμα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων έγινε κατά παράβαση των ισχυόντων κανονισμών, και γι’ αυτό κρίθηκε άκυρη.

Καθώς η απόφαση του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης αναδρομικά θεωρεί το πτυχίο ανύπαρκτο λόγω “προφανούς σφάλματος”, οι πληροφορίες για τη φοίτησή του έχουν διαγραφεί από τη βάση δεδομένων του πανεπιστημίου. Αυτό σημαίνει πως σε οποιονδήποτε έλεγχο αποφοίτησης μέσω της κρατικής πλατφόρμας E-Devlet, ο Ιμάμογλου πλέον εμφανίζεται ως απόφοιτος λυκείου.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από εισαγγελική έρευνα και σχετικό αίτημα για εξέταση μεταγραφών που έγιναν κατά τη δεκαετία του ’90. Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 18 Μαρτίου 2025 να ακυρώσει τις μεταγραφές και τα πτυχία 28 αποφοίτων, ανάμεσά τους και του Ιμάμογλου, κρίνοντας πως παραβιάστηκαν τα κριτήρια μεταγραφής που θέτει το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας (YÖK).

Η έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου κάνει λόγο για 38 φοιτητές που το 1990 εισήχθησαν στο πρόγραμμα μέσω παράτυπων διαδικασιών. Από αυτούς, 10 είχαν ήδη διαγραφεί, ενώ για τους υπόλοιπους 28, τα πτυχία ανακλήθηκαν πλήρως. Το πανεπιστήμιο έχει αποστείλει όλα τα έγγραφα και τις σχετικές πληροφορίες στην Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης και στο YÖK (Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης), ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές ποινικές και διοικητικές συνέπειες.

Η υπόθεση ενδέχεται να επηρεάσει και τη δημόσια εικόνα του Εκρέμ Ιμάμογλου, ειδικά ενόψει των ενδοκομματικών εξελίξεων και της πιθανής συμμετοχής του σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Η υπόθεση του πτυχίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ένα χρόνιο πολιτικό και νομικό ερώτημα
Το ζήτημα της εγκυρότητας του πανεπιστημιακού πτυχίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο επίμονα και αμφιλεγόμενα σημεία πολιτικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία. Η συζήτηση ξεκίνησε όταν πολιτικοί αντίπαλοι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών άρχισαν να αμφισβητούν εάν ο Ερντογάν πληροί το συνταγματικά απαιτούμενο κριτήριο κατοχής πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας.

Σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, για να είναι κάποιος επιλέξιμος για την προεδρία, πρέπει να έχει ολοκληρώσει ανώτατες σπουδές. Ο ίδιος ο Ερντογάν και το προεδρικό γραφείο υποστηρίζουν ότι αποφοίτησε το 1981 από την Οικονομική και Εμπορική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Ωστόσο, επικριτές επισημαίνουν ασυνέπειες σε ημερομηνίες, εγγραφές και το ίδιο το ίδρυμα, καθώς φέρεται να συστάθηκε με τη σημερινή του μορφή μετά το 1982, με την ίδρυση του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK).

Κατά καιρούς έχουν γίνει προσφυγές στη Δικαιοσύνη και αιτήσεις προς το YÖK για επίσημη δημοσιοποίηση του πτυχίου του Ερντογάν, με την κυβέρνηση να αρνείται τη δημοσίευση των σχετικών εγγράφων, επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα. Το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά έχει επιβεβαιώσει την αποφοίτησή του, ωστόσο δεν έχει καταθέσει ποτέ δημοσίως πλήρη και επικυρωμένα αντίγραφα των σχετικών αρχείων.

Το 2016, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το προεδρικό γραφείο απάντησαν σε φήμες περί “πλαστού πτυχίου”, κάνοντάς λόγο για σκόπιμη παραπληροφόρηση και πολιτική εκστρατεία σπίλωσης. Παρά τις διαβεβαιώσεις, αμφιβολίες εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα μεταξύ ομάδων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων δημοσιογράφων.

Η υπόθεση του πτυχίου Ερντογάν παραμένει χωρίς σαφή επίλυση, έχοντας αποκτήσει συμβολικό βάρος ως ένδειξη της έντασης μεταξύ πολιτικής εξουσίας, θεσμικής διαφάνειας και λογοδοσίας στην Τουρκία. Παρά τα ερωτήματα, το θέμα δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε επίσηκες νομικές κυρώσεις ή αποκλεισμό του Τούρκου προέδρου από εκλογικές διαδικασίες.

 

Exit mobile version