«Ηλεκτροσόκ» ΔΕΗ με αυξήσεις τιμολογίων, διακοπές συνδέσεων και πώληση δικτύων

Mετά από ένα 12μηνο  συστηματικής καταστροφολογίας που δημιούργησε την εντύπωση ότι η ΔΕΗ πνέει τα λοίσθια και προετοίμασε το έδαφος για να μπει ο εθνικός ενεργειακός φορές στην προκρούστεια κλίνη, οι επίδοξοι διασώστες της «ακονίζουν μαχαίρια»: Ετοιμάζουν κινήσεις στήριξης της εταιρείας, οι οποίες αφ’ ενός θα κοστίσουν ακριβά στους  καταναλωτές και αφ’ ετέρου θα στρώσουν το χαλί σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους που προσπαθούν να κερδίσουν μερίδια στην παραγωγή-διανομή-εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε κυβερνητικό επίπεδο συζητούνται πολλά σχέδια, που μπορούν να εφαρμοσθούν  εναλλακτικά ή συνδυαστικά. Λείπει όμως προς το παρόν ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τη μελλοντική φυσιογνωμία του ομίλου, το εύρος του πεδίου εργασιών του  και τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων του.

Αρμόδιοι υπουργοί και σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν επεξεργασθεί επί μέρους λύσεις, οι οποίες όμως είναι εμβαλωματικού χαρακτήρα, ή εκτιμάται ότι η εφαρμογή τους θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων με υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση

Στον πυρήνα όλων των προτάσεων που διατυπώνονται βρίσκεται η  κατάτμηση του ομίλου ΔΕΗ και η παραχώρηση «κομματιών» του σε ιδιώτες- στρατηγικούς επενδυτές. Αυτή η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση  μπορεί να γίνει με εκχώρηση δραστηριοτήτων ή/και με πώληση πακέτων μετοχών της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Σημαντικά κεφάλαια και ρευστότητα μπορεί να αποφέρει στη ΔΕΗ η πώληση πακέτου μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ – εταιρείας διαχείρισης των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος. Για να γίνει όμως αυτή η ιδιωτικοποίηση, πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση για μεταφορά πάγιων περιουσιακών στοιχείων από τη ΔEH στον ΔΕΔΔΗΕ, που η αξία τους υπολογίζεται στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός για τη διάθεση του πωλούμενου πακέτου μετοχών.

Στην κυβέρνηση «ωριμάζει» η ιδέα να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και  εγχείρημα να μην έχει μόνον ταμειακό χαρακτήρα – να μην περιορισθεί δηλαδή ο στόχος στο να πάρει κεφαλαιακή «ανάσα» η ΔΕΗ.

Αυξήσεις στα τιμολόγια

Προς το παρόν, αυτό που επείγει είναι να πάρει ταμειακή «ανάσα» η εταιρεία και να βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες της, αποκτώντας ρευστότητα και ταμειακές ροές  αντίστοιχες προς τις λειτουργικές δαπάνες και τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Η εύκολη λύση είναι η κλασική επιλογή: Αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ένα επώδυνο μέτρο που θα προκαλέσει δυσαρέσκεια  στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει όμως εναλλακτικό ισοδύναμο.

Η καταστροφολογία που προηγήθηκε και οι δηλώσεις αρμοδίων υπουργών – όπως και οι πρώτες του νέου προέδρου της ΔΕΗ –  έχουν προετοιμάσει το έδαφος, περνώντας στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι  δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο για να «σωθεί» η ΔΕΗ.

Τα τιμολόγια θα αυξηθούν μεσοσταθμικά κατά 10%-12%. Όμως οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν μικρό μέρος της αύξησης. Το μεγαλύτερο μέρος θα αντισταθμισθεί από τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Θα εισπράττει λοιπόν περισσότερα η ΔΕΗ και θα χάνει φορολογικά έσοδα το Δημόσιο. Οι  καταναλωτές θα επιβαρυνθούν κυρίως από αναπροσαρμογές των τελών που υπολογίζονται επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος.

Στην ουσία, οι καταναλωτές χάνουν αυτά που επρόκειτο να κερδίσουν από τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κόβει το ρεύμα

Παράλληλα, η προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών της ΔΕΗ θα εστιασθεί στο κυνήγι είσπραξης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από  λογαριασμούς ρεύματος.

Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα  θ’ αρχίσει συντονισμένη εκστρατεία  προς αυτή την κατεύθυνση. Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», αλλά η πίεση θα ασκηθεί σε άλλους τους οφειλέτες. Διακοπές συνδέσεων θα γίνονται μαζικά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς πολλών μηνών.

Οι επικεφαλής της ΔΕΗ έχουν ήδη ενημερώσει  τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι μέσα στον πρώτο μήνα της καμπάνιας, μπορεί να κοπεί η ηλεκτροδότηση σε περίπου 40.000 νοικοκυριά και σε κάποιες χιλιάδες επιχειρήσεις, που δεν βρίσκονται σε προφανή αδυναμία πληρωμής και ακολουθούν «αντισυμβατική συμπεριφορά» στις πληρωμές τους.

Πηγή: sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα