Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ψηφιακή διακίνηση: Μια επιχειρηματική μεταρρύθμιση που απαιτεί στήριξη από κράτος ,επιχειρήσεις και λογιστές

Η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, με αιχμή την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ψηφιακής διακίνησης από την 1η Ιουλίου 2025, φέρνει μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα του επιχειρείν. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που, στην ουσία, αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις, καθώς καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα ψηφιακά εργαλεία, να οργανώσουν διαφορετικά τις διαδικασίες τους και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των συστημάτων τους.

Γράφει ο *Λάμπρος Μπέλεσης

Οι υποχρεώσεις που εισάγονται – όπως η αποστολή τιμολογίων μέσω παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου, η χρήση του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής και του Ηλεκτρονικού Πελατολογίου – δεν αποτελούν αντικείμενο της επιστημονικής δουλειάς του λογιστή , και δεν αφορούν,  τον πυρήνα του λογιστικού επαγγέλματος, που είναι η ανάλυση, η συμβουλευτική, η φορολογική υποστήριξη, η σύνταξη οικονομικών καταστάσεων και η στρατηγική καθοδήγηση των επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά – και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο – οι λογιστές, όπως πάντα, θα κληθούν να σταθούν δίπλα στις επιχειρήσεις, να κατανοήσουν το νέο πλαίσιο, να το εφαρμόσουν σωστά στην πράξη και να βοηθήσουν τους πελάτες τους να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις. Δεν το επιβάλλει κάποιος θεσμικός ρόλος, ούτε είναι υποχρέωση εκ του νόμου. Το επιβάλλει, όμως, η καθημερινή ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεχνικά ζητήματα, νέες διαδικασίες, δυσκολίες στην εφαρμογή, και θα χρειαστούν καθοδήγηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές επιχειρήσεις, ειδικά μικρές και μεσαίες, δεν διαθέτουν τα κατάλληλα στελέχη IT ή νομικής υποστήριξης, και αναγκαστικά απευθύνονται στους λογιστές τους για κάθε νέο θέμα που προκύπτει. Αυτό δημιουργεί μια πίεση στο λογιστικό επάγγελμα: να μάθουμε, να κατανοήσουμε και να εφαρμόσουμε διαδικασίες που δεν είναι αμιγώς λογιστικές, όπως η τεχνική διαβίβαση παραστατικών, η χρήση πλατφορμών cloud τιμολόγησης, η παρακολούθηση ψηφιακών δελτίων αποστολής.

Η πρόκληση- δυσκολία είναι μεγάλη και είναι το  να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις σε θέματα που δεν ανήκουν στη δική μας επιστημονική αποστολή, αλλά που, καλώς ή κακώς, θα περάσουν στα χέρια μας για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ψηφιακή διακίνηση εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ψηφιοποίησης της οικονομίας, που περιλαμβάνει τις διασταυρώσεις μέσω myDATA, το Ηλεκτρονικό Βιβλίο της ΑΑΔΕ, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια B2B, τις νέες πλατφόρμες τιμολόγησης και cloud ERP, και – σε μελλοντικό στάδιο – την ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την αυτοματοποίηση ελέγχων και καταχωρήσεων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι λογιστές είναι σίγουρο ότι θα  παραμείνουν σε επαγρύπνηση και αυτό όχι επειδή το ζητάει ο νόμος, αλλά επειδή οι πελάτες τους χρειάζονται. Η στήριξη των επιχειρήσεων σε αυτή τη νέα πραγματικότητα θα περάσει – για άλλη μια φορά – από το γραφείο του λογιστή.

*Ο Λάμπρος Μπέλεσης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Achieve Performance Sa, Πρόεδρος ΠΑΕΛΟ & Μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα