Ιλχάν Οµάρ: Η Σοµαλή βουλευτής που έτριξε τα δόντια στον Τραµπ

Ο σάλος που ξέσπασε στις ΗΠΑ µετά τις ρατσιστικές δηλώσεις του Αµερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραµπ εναντίον τεσσάρων γυναικών προοδευτικών βουλευτών των ∆ηµοκρατικών που δεν είναι λευκές όχι µόνο δεν φαίνεται να υποχωρεί, αλλά ενισχύεται. Εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσαν τα ρατσιστικά σχόλιά του κατά των τεσσάρων γυναικών βουλευτών (της καταγόµενης από τη Σοµαλία Ιλχάν Οµάρ από τη Μινεσότα, της Αφροαµερικανής Αγιάνα Πρέσλεϊ από τη Μασαχουσέτη, της καταγόµενης από την Παλαιστίνη Ρασίντα Τλαΐµπ από το Μίσιγκαν και της Λατίνας Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ από τη Νέα Υόρκη), ο Ντόναλντ Τραµπ συνέχισε να επιτίθεται, επικεντρώνοντας όπως τα πυρά του κυρίως στο πρόσωπο της 37χρονης γεννηµένης στη Σοµαλία, βουλευτή της Μινεσότα, Ιλχάν Οµάρ.

Το θέµα ξεκίνησε όταν µέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραµπ υποστήριξε: «Είναι τόσο ενδιαφέρον να βλέπεις “προοδευτικές” βουλευτές των ∆ηµοκρατικών, που προέρχονται από χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις είναι µια ολοκληρωτική και απόλυτη καταστροφή, να λένε µε βίαιο τρόπο στον λαό των ΗΠΑ πώς θα πρέπει να λειτουργεί η κυβέρνησή µας». Η ρατσιστική τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ακόµη και εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Τραµπ απάντησε πως δεν είναι ρατσιστής, όµως σε οµιλία του έκανε αναφορά ειδικά στην περίπτωση της Ιλχάν Οµάρ, µε το συγκεντρωµένο πλήθος µάλιστα να φωνάζει ρυθµικά συνθήµατα υπέρ της απέλασής της («Στείλ’ την πίσω»).

Η 37χρονη βουλευτής της Μινεσότα, Ιλχάν Οµάρ, έχει συγκεντρώσει τα πυρά του Ντόναλντ Τραµπ λόγω καταγωγής (η ίδια έχει γεννηθεί στη Σοµαλία), θρησκείας (είναι µουσουλµάνα) αλλά και γενικότερα εξαιτίας όσων εκείνη, µια µητέρα τριών παιδιών, έχει ζήσει µέχρι σήµερα. Η Οµάρ ήρθε στις ΗΠΑ σε ηλικία 8 ετών, ως πρόσφυγας, ενώ την αµερικανική υπηκοότητα την απέκτησε σε ηλικία 17 ετών, το έτος 2000. Είναι η πρώτη Σοµαλοαµερικανή που εκλέγεται στο αµερικανικό Κογκρέσο στα χρονικά, η πρώτη µουσουλµάνα (µαζί µε τη Ρασίντα Τλαΐµπ από το Μίσιγκαν) αλλά και η πρώτη Αµερικανίδα βουλευτής στα χρονικά που φοράει ισλαµική µαντίλα. Απαντώντας στις προσβολές του Τραµπ, η ίδια δηµοσίευσε ένα ποίηµα κατά του ρατσισµού της Μάγια Αγγέλου σε λογαριασµούς της στα social media, ενώ σε επίσκεψή της στην πολιτεία της Μινεσότα, την οποία και εκπροσωπεί στο Κογκρέσο, οι υποστηρικτές της φώναζαν «καλώς ήρθες πίσω».

«Ο εφιάλτης του Τραµπ είναι να βλέπει µια πρόσφυγα από τη Σοµαλία να µπαίνει στο Κογκρέσο»

Στην οµιλία της στη Μινεσότα η 37χρονη πρόσφυγας από τη Σοµαλία απάντησε στον Τραµπ λέγοντας: «Νιώθει ότι απειλείται γιατί εµπνέουµε τους ανθρώπους να ονειρεύονται µια χώρα που αναγνωρίζει την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη υπόστασή τους. Ο εφιάλτης του είναι να βλέπει µια πρόσφυγα από τη Σοµαλία να µπαίνει στο Κογκρέσο. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να µας αποσπάσουν την προσοχή από τον στόχο µας, όµως θέλω να ξέρετε όλοι ότι δεν θα τους το επιτρέψουµε. Θα συνεχίσω να εργάζοµαι εκ µέρους της πέµπτης περιφέρειας (σ.σ.: της εκλογικής της περιφέρειας που την έστειλε στη Βουλή των Αντιπροσώπων), γιατί εσείς µε στείλατε στην Ουάσιγκτον για να πραγµατώσω το σηµαντικό έργο της προόδου της χώρας µας. ∆εν αποθαρρυνόµαστε και δεν φοβόµαστε».

Η 37χρονη Ιλχάν Οµάρ έχει, ωστόσο, δεχθεί πυρά και µέσω αποδεδειγµένα ψευδών φηµών (τις οποίες όµως αναπαράγουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, καθώς και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραµπ το τελευταίο διάστηµα) ότι εκείνη έχει παντρευτεί τον… αδελφό της. Η 37χρονη τυχαίνει να είναι µητέρα τριών παιδιών, τα οποία έχει αποκτήσει µε τον ίδιο άνδρα, έναν άνδρα µε τον οποίο όµως εκείνη έχει παντρευτεί δύο φορές.

Σχετικά Νέα