Ηλ. Μόσιαλος: Ισχυρή η πιθανότητα και για άλλες μεταλλάξεις

Η πιθανότητα να έχουμε και άλλες μεταλλάξεις το επόμενο διάστημα, είναι ισχυρή, επισημαίνει σε σχετική νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Όπως λέει, «δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η επόμενη. Θα είναι για παράδειγμα πιο ήπιος και λιγότερο μεταδοτικός ο ιός; Ή θα γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός; Όλα θα εξαρτηθούν από την επιτάχυνση των προγραμμάτων μαζικών εμβολιασμών».

Υπογραμμίζει ότι «μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί μόνο το 11,2% του πληθυσμού παγκοσμίως και μόνο το 1% του πληθυσμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Εφόσον ορισμένοι μιλούν για κοινωνίες με πολίτες ‘δύο ταχυτήτων’, ας δούμε και τις κοινωνίες που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Να δούμε τους πραγματικούς διαχωρισμούς».

Όπως αναφέρει, «μέχρι στιγμής είχαμε τρεις σοβαρές μεταλλάξεις και πολλές λιγότερο σοβαρές. Η πρώτη μετά το αρχικό στέλεχος της Κίνας, η D614G, που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη το Μάρτιο του 2020, και ακολούθησαν η ‘Αλφα και η Δέλτα. Σε 18 μήνες επομένως είδαμε τρεις μεταλλάξεις που έκαναν τον ιό πιο μεταδοτικό, χωρίς ταυτόχρονα να έχει γίνει λιγότερο επικίνδυνος.

Αναλυτικά η ανάρτηση
«H πανδημία έχει διαφορετικούς ρυθμούς, που δεν επηρεάζονται μόνο από το πόσο αντέχουν τα συστήματα υγείας ανά χώρα, ή από το ότι έχουμε πλέον εμβόλια κυρίως στις χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά και από την μετάδοση η οποία εξαρτάται κυρίως από τις μεταλλάξεις του ίδιου του ιού.

Μέχρι στιγμής είχαμε 3 σοβαρές μεταλλάξεις και πολλές λιγότερο σοβαρές. Η πρώτη μετά το αρχικό στέλεχος της Κίνας, η D614G, που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη το Μάρτιο του 2020 και ακολούθησαν η Άλφα και η Δέλτα. Σε 18 μήνες επομένως είδαμε τρεις μεταλλάξεις που έκαναν τον ιό πιο μεταδοτικό χωρίς ταυτόχρονα να έχει γίνει λιγότερο επικίνδυνος.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι επικίνδυνη παρότι δεν αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου αλλά τη μεταδοτικότητα. Όσο περίεργο και να ακούγεται, και ενώ δεν έχει νόημα να μπούμε σε εξισώσεις και λεπτομέρειες, μπορούμε απλά να πούμε πως είναι επικίνδυνη γιατί είναι κατά 50-60% πιο μεταδοτική, άρα μπορεί δυνητικά να μεταδοθεί και να ευθύνεται για πενταπλάσιο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με την μετάλλαξη Άλφα. Επίσης επηρεάζει λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Για παράδειγμα τα εμβόλια της Pfizer και της Astra Zeneca, ενώ ήταν 100% αποτελεσματικά απέναντι στην Άλφα όσον αφορά στην αποτροπή νοσηλειών και βαριών περιπτώσεων, είναι τώρα αποτελεσματικά κατά 96% και 92% αντίστοιχα.

Η πιθανότητα να έχουμε και άλλες μεταλλάξεις το επόμενο διάστημα είναι επομένως ισχυρή. Δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η επόμενη. Θα είναι για παράδειγμα πιο ήπιος και λιγότερο μεταδοτικός ο ιός; Ή θα γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός; Όλα θα εξαρτηθούν από την επιτάχυνση των προγραμμάτων μαζικών εμβολιασμών.

Mέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί μόνο το 11.2 % του πληθυσμού παγκοσμίως και

μόνο το 1% του πληθυσμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Εφόσον ορισμένοι μιλούν για κοινωνίες με πολίτες «δύο ταχυτήτων» ας δούμε και τις κοινωνίες που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Να δούμε τους πραγματικούς διαχωρισμούς.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα