

Αποτελεσματική έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον» φαίνεται να είναι η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη από ομάδα του πανεπιστημίου του Cambridge, τα στοιχεία της οποίας ανέλυσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει τα εξής:
«Μια καινούρια μελέτη από ομάδα του πανεπιστημίου του Cambridge, μας δίνει στοιχεία που συνάδουν με τα αποτελέσματα που ανέφερα πως έχουν ήδη ανακοινωθεί από άλλες ερευνητικές ομάδες από το πανεπιστήμιο του Hong Kong και του Balazs Lab MIT/Harvard. Την νέα μελέτη μπορείτε να την δείτε εδώ.
Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, να πούμε πως τα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν πως σε κυτταροκαλλιέργειες (οργανοειδών) πνεύμονα, οι αλλαγές που έχουν επιφέρει οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον, έχουν δραστική επίδραση στον μηχανισμό που ο ιός μολύνει τα κύτταρα (γράφημα 1, παρακάτω).
Αυτό έδειξαν και τα αποτελέσματα από το Hong Kong (γράφημα 2).
Στη νέα μελέτη διαβάζουμε νέα στοιχεία για τις διαφορές του μηχανισμού σύντηξης κυττάρων που προκαλείται αφού ο ιός εισέλθει στα πνευμονοκύτταρα. Ξέρουμε πως σε σοβαρή νόσηση με COVID-19 υπάρχει εκτεταμένη πνευμονική βλάβη, και παρουσία μολυσμένων πολυπύρηνων δομών που εχουν προκληθεί από σύντηξη/ένωση πνευμονοκυττάρων.
Ξέροντας λοιπόν πως η μόλυνση των πνευμονοκυττάρων θα μπορούσε να συσχετιστεί με τη σοβαρότητα της νόσου του Covid-19 στους πνεύμονες, αν αυτό αποδειχθεί και κλινικά, τότε σημαίνει πως η παθογένεια της όμικρον θα είναι μικρότερη από της δέλτα. Απαιτείται όμως η κλινική απόδειξη.
Ταυτόχρονα, στην ίδια μελέτη φαίνεται πως η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της όμικρον (γράφημα 1, κάτω εικόνα), όπως είχαμε δει μεταξύ άλλων και από τα αποτελέσματα από την ομάδα του Harvard (γράφημα 3).
Αυτές οι παρατηρήσεις υπογραμμίζουν δύο σημεία:
- Πως οι μεταλλάξεις ίσως έχουν δώσει στην παραλλαγή όμικρον ένα πλεονέκτημα διαφυγής από την ανοσία μετά τον διπλό εμβολιασμό, αλλά πως η τρίτη δόση θα μας προστατεύει.
- Είναι η τρίτη φορά (μαζί με την ανακοίνωση από το Ισραήλ) που αναφέρεται πως οι ιδιότητες της παραλλαγής όμικρον, που σχετίζονται με την αναπαραγωγή του ιού μέσα στα κύτταρα και ίσως και την παθογένεια, έχουν διαφορές από την δέλτα.
Αναμένουμε λοιπόν να δούμε και κλινικά αποτελέσματα για την επίδραση της όμικρον σε φορείς ή ασθενείς. Για την ώρα επίσης δεν έχουμε πολλές νοσηλείες από την όμικρον. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει δραματικά στις επόμενες ημέρες. Επομένως είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.
Να μην ξεχνάμε πως στη Ελλάδα έχουμε αρκετούς ευάλωτους ακόμα ανεμβολίαστους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας γιατί η όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και περισσότερο από τη δέλτα.
Συμπερασματικά, ναι μεν ορισμένα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν ότι ίσως η Όμικρον έχει μικρότερες επιπτώσεις στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με τη Δέλτα αλλά αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες εργαστηριακές και κλινικές μελέτες.
Επομένως, καλό είναι να μην εφησυχάζονται οι ανεμβολίαστοι και να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση να σπεύσουν να την κάνουν.
Επιπρόσθετα, πολλές χώρες ανακοινώνουν νέα μέτρα λόγω της όμικρον. Ίσως αυτό συμβεί και στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες.
Θεωρώ πως θα ήταν σωστό:
- στους κλειστούς χώρους να χρησιμοποιούνται μάσκες ΚΝ95, ιδιαίτερα από τους εργαζομένους καταστημάτων και γραφείων που μένουν πολλές ώρες μέσα στον ίδιο χώρο.
- να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος εξαερισμός των χώρων, ανοίγοντας συχνά πόρτες και παράθυρα, και
- όπως έχω πει εδώ και ένα χρόνο, από την πλευρά των εργοδοτών θα πρέπει να γίνει μια επένδυση αναφορικά με την αγορά φορητών συστημάτων εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα για τους χώρους εργασίας. Αυτή είναι μια επένδυση που θα συμβάλει και στον περιορισμό άλλου τύπου αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη».
Σχετικά Νέα
Άρης Μουγκοπέτρος: «Kρατούσε αναμμένη κροτίδα στα χέρια του και την επιδείκνυε»
Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Άρης Μουγκοπέτρος βρίσκεται στη σκηνή σε γλέντι σε χωριό της.
Σε 1,5 χρόνο ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής – Ποιους σταθμούς θα περιλαμβάνει
Τέλη του 2026 με αρχές του 2027 θα δοθεί στην κυκλοφορία ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος.
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πώς μπορείτε να ανακτήσετε τις πινακίδες – Πού μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία
Σε λειτουργία είναι από τις 10 Απριλίου η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myCar, για.
Καιρός: Εβδομάδα «Ψυχρών Λιμνών» και απογευματινής αστάθειας
Δελτίο καιρού: Βροχές και πτώση θερμοκρασίας εν όψει, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην πρόγνωση καιρού ο.