Ικανοποίηση στην κυβέρνηση: Η ΕΕ δε δίνει λευκή επιταγή στην Τουρκία

Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από την Κοινή Δήλωση των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιλαμβάνει, όπως αναφέρουν, και θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κείμενο περιγράφει μία διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνει το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αναφορές υπάρχουν -σημειώνουν τέλος οι ίδιες πηγές- και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με το Κείμενο Συμπερασμάτων, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

Μέσω της απόφασης της Συνόδου των 27 μελών της, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει «έτοιμη να συνεργαστεί» με την Τουρκία «με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Αυτό, με αντάλλαγμα τη διατήρηση του τρέχοντος κλίματος αποκλιμάκωσης, καθώς και το ότι η Τουρκία θα παίζει ενεργητικό ρόλο ως προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

Ακόμα, στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ καλωσορίζουν την Κοινή Δήλωση για την κατάσταση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία προετοίμασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2020.

Τέλος, περαιτέρω αποφάσεις προβλέπεται να ληφθούν ξανά μόνο κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, όπως αναφέρεται και στα συμπεράσματα.

Το σχετικό απόσπασμα:

«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα