

Η Ιλχάμ Άχμεντ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων, κάλεσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «παγώσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Τουρκία ανακαλώντας αμέσως τους πρεσβευτές τους» στον απόηχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.
«Θέλουμε μια επείγουσα παρέμβαση σε αυτήν την κρίση, οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν σύντομα» δήλωσε σε δημοσιογράφους, προτρέποντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει για τον ορισμό μιας «ζώνης αποκλεισμού των πτήσεων».
«Η αμερικανική απόσυρση μας έθεσε σε κίνδυνο» κατήγγειλε η αξιωματούχος, η οποία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να δραπετεύσουν οι τζιχαντιστές που κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον αραβοκουρδικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.
«Μία από τις φυλακές στην οποία κρατούνται μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των SDF σφυροκοπήθηκε από μαχητικά αεριωθούμενα της Τουρκίας και είναι πιθανόν μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται αιχμάλωτοι, να έχουν δραπετεύσει, εξήγησε η Ιλχάμ Άχμεντ.
Η αξιωματούχος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, πολιτικού βραχίονα των SDF, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη στο Παρίσι, επισήμανε ότι υπάρχουν «σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Όμως, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι παρά μονάχα όταν αυτές οι αντιδράσεις μεταφραστούν σε πράξεις» υπογράμμισε η ίδια, κάνοντας λόγο, επίσης, για το ενδεχόμενο «οικονομικών κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας. Η Ιλχάμ Άχμεντ απευθύνθηκε και στον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Ζητάμε από τον (Ντόναλντ) Τραμπ να παίξει έναν ρόλο προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση και να δεσμευτούμε στον διάλογο, αντί να μας εγκαταλείψει αφήνοντας ελεύθερο τον δρόμο στην Τουρκία να μας επιτεθεί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Οι τρεις μήνες της 2ης θητείας Τραμπ στην προεδρία σε 10 στιγμές-κλειδιά
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αναποδογύρισε.
Τουλάχιστον επτά νεκροί σε νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα σημεία.
Νότια Κορέα: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε επωφελή συμφωνία
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Χαν Ντουκ-σου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι.
Η Βενεζουέλα κατηγορεί το Ελ Σαλβαδόρ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πρόσαψε «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή» στον.