Ηφαίστειο Σουφριέρ: Θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχή στην παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία;

Αυτό το ερώτημα τίθεται από τους επιστήμονες που παρακολουθούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Σουφριέρ στον Άγιο Βικέντιο της Καραϊβικής. Εκτός από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους ανθρώπους μια ηφαιστειακή έκρηξη, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την παγκόσμια ατμόσφαιρα, καθώς όλα έχουν να κάνουν με το διοξείδιο του θείου που εκπέμπεται από το ηφαίστειο, το όνομα του οποίου είναι αναφορά στη συγκεκριμένη χημική ένωση.

Ανάλογα με το πόσο καιρό θα διαρκέσει η δραστηριότητα ενός ηφαιστείου και πόση ποσότητα διοξειδίου του θείου θα εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, εάν το σύννεφο τέφρας φτάσει στη στρατόσφαιρα, θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχή στην παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία, προκαλώντας ενδεχομένως ένα παγκόσμιο φαινόμενο ψύξης. Στην πραγματικότητα, όταν το διοξείδιο του θείου φτάσει στη στρατόσφαιρα, όπως συνέβη στις 9 Απριλίου, μετατρέπεται σε αερολύματα τα οποία, μαζί με την ηφαιστειακή τέφρα, σχηματίζουν ένα μερικό φράγμα στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα χαρακτηριστικά λοιπόν του νέφους τέφρας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό εάν μια ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα ή όχι.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το ύψος της ατμόσφαιρας. Εάν μια ηφαιστειακή έκρηξη είναι αρκετά μεγάλη ώστε να φτάσει η στήλη τέφρας στη στρατόσφαιρα, πάνω από τα 8 χιλιόμετρα στις πολικές περιοχές και πάνω από τα 15 χιλιόμετρα στις τροπικές περιοχές, η αλλαγή του καιρού σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη θα σημαίνει ότι τα σωματίδια αερολύματος που απελευθερώνονται, μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια, αντανακλώντας το φως και προκαλώντας τη σταδιακή ψύξη του πλανήτη. Οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις αλλάζουν το ισοζύγιο της ακτινοβολίας στη Γη, επειδή τα ηφαιστειακά σύννεφα αερολύματος απορροφούν την επίγεια ακτινοβολία και διασκορπίζουν μια σημαντική ποσότητα της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας. Επιπλέον, αυτό που ενισχύει την πιθανή επίδραση των ηφαιστειακών εκρήξεων στο κλίμα, είναι η ποσότητα διοξειδίου του θείου που περιέχεται μέσα στο ηφαιστειακό νέφος και του οποίου οι ποσότητες μπορεί να είναι τεράστιες.

Όταν φτάσει στη στρατόσφαιρα, οι αεροχείμμαροι μπορούν να διαδώσουν γρήγορα το νέφος της τέφρας σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας παγκόσμιο αντίκτυπο. Η έκρηξη του ηφαιστείου La Soufriere θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, προειδοποιεί ο Ρίτσαρντ Ρόμπερτσον, που είναι επιστήμονας στο Κέντρο Σεισμικής Έρευνας του Πανεπιστημίου των Δυτικών Ινδιών: “Είναι πιθανό κάποια στιγμή, να ηρεμήσει και ελπίζουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα για να ανακάμψει, αλλά μην εκπλαγείτε αν μετά το διάλειμμα, θα ξεκινήσει ξανά.”

Το NEMO συνέκρινε την έκρηξη, με αυτή του 1902, που ήταν η χειρότερη στην ιστορία του Αγίου Βικεντίου και η οποία προκάλεσε τον θάνατο 1680 ανθρώπων.

 

 

Πηγή: Meteoweb.eu / meteo24news.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα