

Μια ιαπωνική διαστημική εταιρία θα επιχειρήσει σήμερα (25/4) να προσεληνώσει διαστημικό σκάφος. Το διαστημόπλοιο Hakuto-R Mission 1 της ispace θα ξεκινήσει την κάθοδό του προς τη σεληνιακή επιφάνεια περίπου στις 18:40 (ώρα Ελλάδος) σηματοδοτώντας πιθανώς την πρώτη προσελήνωση στον κόσμο για ένα εμπορικά αναπτυγμένο διαστημόπλοιο.
Το σκάφος εκτοξεύτηκε, φέροντας πάνω του έναν πύραυλο SpaceX, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 11 Δεκεμβρίου. Από τότε, χρειάστηκε ένα τρίμηνο ταξίδι για να μπει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, το οποίο βρίσκεται περίπου 239.000 μίλια (383.000 χιλιόμετρα) από τη Γη, χρησιμοποιώντας χαμηλής ενέργειας τροχιά.
Προετοιμάζεται και για…ατυχίες
Το ispace προετοιμάζεται για ατυχίες. «Αναγνωρίζοντας την πιθανότητα μιας ανωμαλίας κατά τη διάρκεια της αποστολής, τα αποτελέσματα θα σταθμιστούν και θα αξιολογηθούν με βάση τα κριτήρια και θα ενσωματωθούν σε μελλοντικές αποστολές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τώρα έως το 2025», έγραψε η εταιρεία σε
ανάρτηση στις 11 Δεκεμβρίου.
Εάν πετύχει, το ρόβερ Rashid των 22 λιβρών (10 κιλών), την προσελήνωση θα περάσει «το μεγαλύτερο μέρος της σεληνιακής ημέρας, των 14 ημερών εξερευνώντας τον Κρατήρα του Άτλαντα στα βορειοανατολικά της Σελήνης», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η οποία βοήθησε στη σχεδίαση του rover.
«Το ρόβερ Rashid είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα υψηλής ανάλυσης στον μπροστινό ιστό του και μια άλλη τοποθετημένη στο πίσω μέρος του, καθώς και μια μικροσκοπική κάμερα και θερμικής απεικόνισης», ανέφερε η ESA. «Φέρει επίσης έναν «ανιχνευτή Langmuir» για τη δειγματοληψία του περιβαλλοντικού πλάσματος που επικρατεί ακριβώς πάνω από τη σεληνιακή επιφάνεια».
Η ispace έχει ανακοινώσει τρεις εναλλακτικές τοποθεσίες προσεδάφισης και ενδέχεται να μεταθέσει την ημερομηνία της προσελήνωσης για τις 26 Απριλίου, την 1η Μαΐου ή τις 3 Μαΐου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Σχετικά Νέα
Απειλεί τη δημοσιογραφία η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημοσιογραφία. Αντικειμενική πρόβλεψη ή ευσεβής πόθος;.
Πρωταπριλιά: Πώς καθιερώθηκε – Γιατί λέμε ψέματα αυτή την ημέρα
Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου, δηλαδή την Πρωταπριλιά, αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα.
Ανακαλύφθηκαν μυστηριώδη ραδιοφωνικά σήματα από τον Γαλαξία μας που εκπέμπονται κάθε δύο ώρες – Τι ανακοίνωσαν αστρονόμοι
Αστρονόμοι ανακάλυψαν άγνωστη μέχρι σήμερα πηγή ραδιοπαλμών μέσα στον Γαλαξία μας. Η ανακάλυψη ανοίγει.
Ρομπότ μαθαίνουν πώς να κινούνται παρακολουθώντας τον εαυτό τους
Ρομπότ μπορούν να μάθουν τη δομή του σώματός τους και τον τρόπο με τον.