Ηandelsblatt: Πως αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων στην Νοτιονατολική Ασία σε βάρος της Κίνας

Στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Κοινότητας Ασίας-Ειρηνικού (Apec) στην Μπανγκόκ αυτή την Παρασκευή, ένα πρόσωπο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Το ερώτημα, όμως, είναι το αν η Κίνα εξακολουθεί πράγματι να επισκιάζει την ήπειρο, σχολιάζει η Handelsblatt.

Η άνοδος της Κίνας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας ήταν αναμφίβολα εκπληκτική. Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 36 φορές μεταξύ 1990 και 2021 σε 12.562 δολάρια. Αλλά τώρα που το Πεκίνο προκαλεί τις ΗΠΑ, οι γείτονές του βγαίνουν από τη σκιά του.

Σίγουρα, η Κίνα είναι πιθανό να παραμείνει η ηγετική δύναμη της Ασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα δέκα μέλη της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean), μαζί με την Ινδία, προσέλκυσαν το 2021 περισσότερες επενδύσεις από ό,τι το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Δύσης μέχρι σήμερα, όπως δείχνει η ανάλυση δεδομένων της Handelsblatt.

Επιπλέον, υπάρχει η κινεζική κρίση των ακινήτων, τα λουκέτα για τον κορονοϊό, η επιθετική εξωτερική πολιτική του Πεκίνου και η αυξανόμενη οικονομική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Οι παράγοντες αυτοί μειώνουν τις οικονομικές προοπτικές της ασιατικής υπερδύναμης. Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών αναζητούν επίσης όλο και περισσότερο νέες τοποθεσίες για εργοστάσια και ερευνητικά κέντρα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.

Και βρίσκουν αυτό που ψάχνουν: Τα μέλη της ASEAN (Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ) δελεάζουν με χαμηλούς μισθούς.

Είναι επίσης γεωστρατηγικά σημαντικό ότι οι τεχνολογικές δυνάμεις Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν, με την κυριαρχία τους στις τεχνολογίες μπαταριών και τσιπ, προσφέρονται στη Δύση ως εταίροι ανάπτυξης. Εξισορροπούν επίσης την Κίνα όσον αφορά τις επενδύσεις. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους οι γείτονες της Κίνας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία.

Η Ινδία εκτοπίζει την Κίνα από τον μοχλό ανάπτυξης της Ασίας

Για πρώτη φορά μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες, η Κίνα κατέγραψε φέτος χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη από τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές της Ασίας. Το χάσμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο με την Ινδία. Εκεί, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξάνεται με ρυθμό περίπου 7%, δηλαδή υπερδιπλάσια ταχύτητα από ό,τι στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αντιστροφή της τάσης θα συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες. Η Κίνα θα παραμείνει η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Ωστόσο, η Ινδία κατέχει τα πρωτεία στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις ρέουν όλο και περισσότερο στον Νότο της Ασίας
Οι διεθνείς εταιρείες θέλουν να διαφοροποιήσουν περισσότερο τις δραστηριότητές τους στην Ασία – εν μέρει λόγω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ως εκ τούτου, πραγματοποιούν όλο και περισσότερες νέες επενδύσεις εκτός Κίνας. Ο νότος της ηπείρου επωφελείται περισσότερο από αυτή τη μετατόπιση.

Σημαντικά νέα κέντρα παραγωγής αναδύονται σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη. Όσον αφορά το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι χώρες της συμμαχίας της Νοτιοανατολικής Ασίας ΑΣΕΑΝ είναι σχεδόν ισότιμες με την Κίνα. Αν προστεθούν οι επενδύσεις που προσελκύει η Ινδία, ο νότος της Ασίας βρίσκεται ήδη πολύ μπροστά από τη Λαϊκή Δημοκρατία.

Η Ιαπωνία αντιστέκεται στην Κίνα στις επενδύσεις

Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Ασίας, αλλά όχι πάντα ο μεγαλύτερος. Η γειτονική Ιαπωνία, η οποία έχει μόνο το ένα δέκατο του πληθυσμού της Κίνας, μόλις ξεπέρασε την Κίνα το 2021 με ξένες επενδύσεις ύψους 147 δισεκατομμυρίων δολαρίων – όπως έχει κάνει σε έξι από τα τελευταία δέκα χρόνια.

Για τον ‘Ιαν Μπρέμερ, διευθύνοντα σύμβουλο πολιτικής της Eurasia Group, αυτό είναι γεωπολιτικά σημαντικό: για παράδειγμα, οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες να προσεγγίσουν την Ασία, αλλά χωρίς να ανοίξουν τα σύνορά τους στα προϊόντα. “Η Ιαπωνία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως γέφυρα”, δήλωσε ο Bremmer, όπως ως χρηματοδότης υποδομών.

Άλλες χώρες θα καλωσόριζαν την Ιαπωνία να αναλάβει μεγαλύτερο ηγετικό ρόλο. Επιπλέον, το βάρος των μελών της ASEAN αυξάνεται επίσης. Το 2021, έχουν ήδη επενδύσει περισσότερα από τα μισά από ό,τι η Κίνα εκτός των συνόρων τους.

Η Ινδία καρπώνεται το δημογραφικό μέρισμα

Το επόμενο έτος, η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών. Το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ινδία θα βρουν μια αγορά με πληθυσμό άνω του ενάμισι δισεκατομμυρίου σε μόλις μια δεκαετία.

Ενώ η κοινωνία της Κίνας γερνάει ραγδαία, η Ινδία επωφελείται από έναν συγκριτικά νεαρό πληθυσμό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η μέση ηλικία θα είναι μόλις 33 έτη το 2035 – γεγονός που καθιστά τους Ινδούς κατά μέσο όρο δώδεκα χρόνια νεότερους από τους Κινέζους.

Οι ασιατικοί εταίροι της Αμερικής έχουν οικονομίες με μεγαλύτερη ένταση έρευνας από την Κίνα

Η Κίνα έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική δύναμη καινοτομίας σε ονομαστικούς όρους. Ωστόσο, οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη αντιστοιχούσαν μόνο στο 2,4% του ΑΕΠ το 2020. Στην Ιαπωνία ήταν 3,3%, στην Ταϊβάν 3,6% και στη Νότια Κορέα 4,8%, με αυξανόμενη τάση. Και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συχνά επικεντρώνονται σε τομείς όπως οι μπαταρίες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα τσιπ υπολογιστών, στους οποίους η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει.

Επομένως, η βιομηχανική πολιτική των ΗΠΑ βασίζεται ήδη πλήρως στους Ασιάτες για να βοηθήσουν την προστατευτική τους δύναμη. Οι κατασκευαστές τσιπ από την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα κατασκευάζουν τεράστια εργοστάσια τσιπ στις ΗΠΑ, ενώ οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες κατασκευάζουν επίσης εργοστάσια μπαταριών. Επιπλέον, η Ουάσινγκτον συμφώνησε σε μια αναπτυξιακή συμμαχία με το Τόκιο για τη μαζική παραγωγή υπερσύγχρονων τσιπ δύο νανομέτρων.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας απογοητεύει ενώ η χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας ανθεί
Η Κίνα μπορεί να είναι η κυρίαρχη οικονομική δύναμη της Ασίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να βγάλει κανείς χρήματα στη χώρα. Για τους επενδυτές που έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά μακροπρόθεσμα, δεν έχουν πολλά να πάρουν τις τελευταίες δεκαετίες. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο δείκτης MSCI China Index έχει αποδώσει κατά μέσο όρο μόλις ένα τοις εκατό ετησίως, παρόλο που η οικονομία της Κίνας γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι επενδυτές στην Ινδία είχαν πολύ περισσότερους λόγους να είναι ευτυχείς: πέτυχαν μέση ετήσια απόδοση άνω του έντεκα τοις εκατό με τον δείκτη MSCI India Index κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Κατά τη διαδικασία αυτή δημιουργήθηκαν τεράστιες περιουσίες. Με περιουσία άνω των 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, ο Ινδός βιομήχανος Gautam Adani έχει γίνει ένας από τους τρεις πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο – μπροστά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Τζεφ Μπέζος και τον επενδυτή Γούορεν Μπάφετ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα