Ηandelsblatt: Οι επενδυτές αποσύρουν χρήματα από βιώσιμα Funds

Η μακρά άνθηση των κεφαλαίων για βιώσιμες επενδύσεις έχει αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με την Handelsblatt. Στην ευρωπαϊκή αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, οι επενδυτές απέσυραν χρήματα από τα προϊόντα αυτά για πρώτη φορά κατά τους μήνες Φεβρουάριο έως Απρίλιο. Με βάση τα στοιχεία της Morningstar, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Envestor.de ανέρχεται σε περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Πιθανότατα, οι ειδήσεις για το “πράσινο πλύσιμο”, οι φτωχότερες αποδόσεις των επενδύσεων και, φυσικά, η γενικά αρνητική κατάσταση του χρηματιστηρίου έπαιξαν ρόλο”, λέει ο ειδικός σε θέματα αμοιβαίων κεφαλαίων της Envestor Ali Masarwah. Με τις πωλήσεις, ανατράπηκε μια τάση, διότι κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, αυτά τα λεγόμενα προϊόντα ESG με την εξέταση περιβαλλοντικών και κοινωνικών πτυχών καθώς και εταιρικής διακυβέρνησης είχαν ακόμη συγκεντρώσει περίπου 482 δισεκατομμύρια ευρώ καθαρά.

Τα στατιστικά στοιχεία βασίζονται στον κανονισμό της ΕΕ για τη δημοσιοποίηση που ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό, όλοι οι πάροχοι προϊόντων πρέπει να χωρίζουν τα κεφάλαιά τους σε τρεις ομάδες: εκείνα που δεν έχουν ειδικό αίτημα βιωσιμότητας, εκείνα με αντίστοιχη προσέγγιση και εκείνα με ειδικό αίτημα στον τομέα αυτό. Οι δύο τελευταίες ομάδες, οι οποίες είναι σημαντικές εδώ, αναφέρονται ως κεφάλαια σύμφωνα με το άρθρο 8 και ως κεφάλαια σύμφωνα με το άρθρο 9. Στην οικονομική ορολογία, μας αρέσει να μιλάμε για ανοιχτοπράσινες και σκουροπράσινες προσφορές.

Κατά τους μήνες Φεβρουάριο έως Απρίλιο, οι προσφορές του άρθρου 8 επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, με εκροές ύψους περίπου 33 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις σε προϊόντα του άρθρου 9 μειώθηκαν, αλλά παρέμειναν θετικές σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές τοποθετούνται σε προοπτική σε σχέση με τις κεφαλαιακές τοποθετήσεις: τα προϊόντα που δηλώνονται ως βιώσιμα ανέρχονται σε περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, οι πιο φιλόδοξες προσφορές του άρθρου 9 που περιέχονται σε αυτό σε 0,7 τρισεκατομμύρια ευρώ, όλα τα άλλα κεφάλαια σε 7,1 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ο εμπειρογνώμονας Masarwah βλέπει μια πιθανή αιτία για την αλλαγή του ενδιαφέροντος για τα ESG στα άσχημα νέα γύρω από την DWS ειδικότερα, με τις κατηγορίες για υπερβολική προσέγγιση της βιωσιμότητας, αν και ο πάροχος το αρνείται: “Θα ήταν εύλογο να υποθέσουμε ότι οι επενδυτές μεταπηδούν από τα λιγότερο φιλόδοξα αμοιβαία κεφάλαια ESG στα πιο φιλόδοξα σε αυτό το περιβάλλον συναισθημάτων”.

Ο εμπειρογνώμονας δεν βλέπει μια γενική και μακροπρόθεσμη αλλαγή στο κλίμα, αλλά μάλλον μια ομαλοποίηση μετά τις πολύ ισχυρές εισροές σε προϊόντα ESG πέρυσι. Ο ίδιος το αποκαλεί αυτό “ανάσα μετά από μια υπερβολή”. Σχετικά με τις προοπτικές, λέει: “Η γενική κατάσταση των χρηματιστηρίων και το ερώτημα αν οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία θα επισκιάσουν όλα τα άλλα θέματα προς το παρόν”.

Ένας άλλος λόγος για τις πρόσφατες αποσύρσεις χρημάτων θα μπορούσε επίσης να είναι τα φτωχότερα επενδυτικά αποτελέσματα μετά την ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς κατά την αλλαγή του έτους. Αυτό φαίνεται ήδη από τους σημαντικούς δείκτες αναφοράς της αγοράς και τα ETF που βασίζονται σε αυτούς, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια με δείκτες.

Τα προηγούμενα χρόνια, για παράδειγμα, το ETF της Blackrock στον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI World Equity Index με προσανατολισμό στις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις (SRI) και συνεπώς φιλόδοξη βιωσιμότητα κατάφερνε πάντα να έχει μερικές ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη απόδοση από τον συμβατικό δείκτη.

Φέτος μέχρι τον Απρίλιο ήταν διαφορετικά: το ETF SRI έχασε 10%, ενώ ο συμβατικός δείκτης μόνο οκτώ τοις εκατό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό: Σε αντίθεση με το παρελθόν, πολλές αναπτυσσόμενες εταιρείες που θεωρούνται βιώσιμες βρίσκονται σε κρίση, ενώ τα εμπορεύματα, που για καιρό παραμελούνταν ως αμαρτωλοί του κλίματος, έχουν ζήτηση χάρη στις ολοένα και υψηλότερες τιμές.

Τα ενεργά διαχειριζόμενα κεφάλαια δίνουν την ίδια εικόνα. Σύμφωνα με την Scope Analysis, τα διεθνώς επενδυτικά μετοχικά προϊόντα που προσφέρονται ως βιώσιμα σημείωσαν κατά μέσο όρο απώλειες σχεδόν δώδεκα τοις εκατό τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους. Από την άλλη πλευρά, όλες οι στρατηγικές χωρίς ειδική σημαία ESG σημείωσαν απώλειες λίγο κάτω από οκτώ τοις εκατό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα