

Για πρώτη φορά η Δύση είναι σε θέση να έχει εικόνα από αυτό που έχει συντελεστεί μέσα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ο οποίος τελεί υπό ρωσική κατοχή και γίνεται στόχος βομβαρδισμών που αποτελούν ρώσικη ρουλέτα για την πυρηνική ασφάλεια της περιοχής και γενικότερα της Ευρώπης.
Στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμούς Ατομικής Ενέργειας που παρουσιάστηκε σήμερα γίνεται αναλυτική καταγραφή των ζημιών αλλά και των συνθηκών ακραίας πίεσης στην οποία λειτουργούν οι εργαζόμενοι του σταθμού που είναι επιρρεπείς ως εκ τούτου σ’ ένα λάθος που θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων.
«Οι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο και στα περίχωρά του πρέπει να σταματήσουν αμέσως, για να μην προκληθούν νέες ζημιές στις εγκαταστάσεις», επισημαίνεται στην έκθεση που παρουσιάζει και φωτογραφίες από την αυτοψία.
Σε μία από αυτές, η ομάδα των επιθεωρητών στέκονται μπροστά στην τρύπα που έχει ανοίξει από τους βομβαρδισμούς στην οροφή του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται η αποθήκη του πυρηνικού καυσίμου και εκείνη των στερεών ραδιενεργών αποβλήτων.

Οι ζημιές που έχει υποστεί το ανυψωμένο πέρασμα της μονάδας 6.

Οι επιθεωρητές στον χώρο με την γεννήτρια ντίζελ εκτάκτου ανάγκης της Μονάδας 5

Εντοπιστής του Συστήματος Διεθνούς Παρακολούθησης Ραδιενέργειας IRMIS που έχει στηθεί από τους επιθεωρητές κοντά στο κτίριο Διοίκησης κατά τη διάρκεια της αποστολής που έγινε από Μάιος μέχρι Ιούνιο

Στρατιωτικά οχήματα των Ρώσων κατακτητών στο ισόγειο του χώρου της τουρμπίνας της Μονάδας 2 του πυρηνικού εργοστασίου

Οι Ουκρανοί διαχειριστές του εργοστασίου στο κεντρικό χώρο ελέγχου της μονάδας 5.

Ο πυρηνικός σταθμός έχει γίνει στόχος βομβαρδισμών, για τους οποίους Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται. Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα κατηγόρησε και πάλι τους Ουκρανούς ότι βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις.
«Τις τελευταίες 24 ώρες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν 15 φορές εναντίον της πόλης Ενερχοντάρ και στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Τρεις οβίδες έπεσαν στον χώρο των εγκαταστάσεων και η μία από αυτές εξερράγη κοντά στις δεξαμενές αποθήκευσης νερού, κοντά στον δεύτερο αντιδραστήρα. Η ραδιενέργεια παραμένει «εντός των ορίων», διαβεβαίωσε.
Η έκθεση του ΙΑΕΑ είναι απόρροια της πρόσφατης αποστολής των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού στη Ζαπορίζια. Ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, πρόκειται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Χθες αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ο δεύτερος εν λειτουργία αντιδραστήρας του σταθμού. Ο ΙΑΕΑ εξήγησε ότι μια γραμμή του ηλεκτρικού που συνδεόταν με τον σταθμό αποσυνδέθηκε σκόπιμα, προκειμένου να κατασβηστεί μια πυρκαγιά. Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom υποστήριξε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε «από τους βομβαρδισμούς».
Σχετικά Νέα
Πούτιν: Για πρώτη φορά ανοιχτός σε «διμερείς συνομιλίες» με το Κίεβο
Ανακοινώνοντας το τέλος της πασχαλινής «εκεχειρίας», ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «θα.
Πάπας Φραγκίσκος: Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο τον αποχαιρετούν
Η είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου σκόρπισε παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. Από την.
SOS για τη Σαντορίνη: Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι ικανά για μεγάλες εκρήξεις
Μπορεί οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις οι οποίες για μήνες ταρακούνησαν τις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, με.
Πώς θα κυμανθεί το επόμενο διάστημα η τιμή των καυσίμων
Ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρώην πρόεδρος πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων μίλησε στο Open και εξήγησε.