Η υποχώρηση του πληθωρισμού και το φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Εurostat για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη, μάλλον στερεύουν τα επιχειρήματα των «γερακιών» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια. H εμμονική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΕΚΤ, που λίγο έως πολύ επιβλήθηκε από το γερμανικό διευθυντήριο και τους… εταίρους της, για συνεχή χρησιμοποίηση του «εργαλείου» των αυξήσεων στα επιτόκια προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, οδεύει ολοταχώς προς παύση.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε και μάλιστα σημαντικά τον Σεπτέμβριο- έπεσε στο 4,2% από το 5,3% τον Αύγουστο-, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός (δεν περιλαμβάνει τρόφιμα-ενέργεια) που αποτελεί κορυφαίο στοιχείο στην αξιολόγηση των μελών του Δ.Σ της ΕΚΤ, πήρε την κατιούσα. Το εύλογο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι με βάση τα εν λόγω στοιχεία, η γραμμή των «γερακιών» για νέες αυξήσεις επιτοκίων, εξασθενεί σημαντικά. Η λογική, λοιπόν, επιτάσσει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει από δω και πέρα μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, πατώντας «φρένο» μετά από σχεδόν ένα χρόνο, στις αυξήσεις επιτοκίων. Για μειώσεις, πάντως, ούτε κουβέντα, καθώς τόσο η Λάγκαρντ όσο και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες-μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ- έχουν διατυπώσει με σαφήνεια ότι πρόκειται για ένα… μακρινό ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχει, βεβαίως, λόγος για να προτρέχουμε, καθώς το μείζον είναι η ανάλυση που αφορά το προσεχές χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει, ωστόσο, να λησμονούμε το παρελθόν, το σχετικά πρόσφατο δηλαδή, εκεί όπου η σφιχτή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αποτέλεσε αναμφίβολα τροχοπέδη για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος δανεισμού για τα κράτη, για τις επιχειρήσεις αλλά και φυσικά για τους πολίτες.

Το αρνητικό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή οικονομία

Οι δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, κάποιες από τις οποίες τζάμπο (75 μονάδες βάσης), που ανέβασαν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%, το υψηλότερο στην ιστορία, έχουν ήδη αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Τα «καμπανάκια» ηχούν εδώ και καιρό αναφορικά με την τελευταία, καθώς κορυφαίοι οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε ισχυρή καθοδική πορεία, σηματοδοτώντας το εξής σημαντικό: η οικονομία της Ευρωζώνης και εν γένει της ΕΕ «βυθίζεται» προς την ύφεση.

Οι αριθμοί και τα στοιχεία που προέκυψαν τον Αύγουστο, είναι ενδεικτικά της «καταβύθισης» της οικονομικής δραστηριότητας και αποτελούν κώδωνα κινδύνου για την Ευρωζώνη. Η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές και ξεπέρασε και αυτή του Ιουλίου. Συνολικά, βάσει των αναλύσεων και εκτιμήσεων, η ασθενέστερη δυναμική ανάπτυξης στην ΕΕ αναμένεται να επεκταθεί έως το 2024 και ο αντίκτυπος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί, επίσης, η Γερμανία, η κατά τεκμήριο πιο ισχυρή οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Τα κορυφαία ινστιτούτα της χώρας εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει σε υφεσιακό καθεστώς το 2023, απόρροια μεταξύ άλλων, και της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα